Vložil lake, 22. Listopad 2014 - 11:35

Počet osob, které mají v bytě domácnost, nemusí a nemůže vlastník jednotky sdělit.

V SVJ(2000) platí, že práva a povinnosti člena obsahuje zákon (ZoVB) a stanovy. Část NOZ o bytovém spoluvlastnictví však nedopadá na členy SVJ(2000) přímo. Neurčitou povinnost „oznámit počet osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek(2012)“ by tedy bylo možno zavést v SVJ(2000) pouze tak, že bude odhlasována jako součást stanov právnické osoby a tyto stanovy budou vloženy do sbírky listin rejstříkového soudu. Povinnost nevzniká na základě pouhé výzvy výboru.

Ani v případě zapracování do stanov by nebyla tato povinnost vymahatelná ze strany SVJ. Důvody vidím minimálně dva:

  1. Jde o povinnost neurčitou a nesrozumitelnou, neboť žádný celostátně platný právní předpis (ani NOZ) nestanoví co znamená „mít v bytě domácnost“. Pokud bych za této situace sdělil jakékoliv číslo, vystavuji se nebezpečí, že má informace bude označena za nepravdivou. Takže raději neoznámím nic.
  2. Druhým důvodem nevymahatelnosti ze strany SVJ je to, že vlastník má tuto (neurčitou) informaci oznámit vlastníkům jednotek. Adresáty informace jsou tedy vlastníci jednotek, přičemž SVJ je pouze prostředníkem (viz § 1177 NOZ).

Pouze vlastník jednotky se tedy může domáhat na jiném vlastníkovi jednotky, aby mu sdělil počet osob, které budou mít v bytě domácnost. (Zde připouštím, že výkladem § 1177 je možno dospět i k opačnému závěru, totiž že SVJ(2012) má na tuto informaci nárok ke splnění své zákonné informační povinnosti.)

Pokud se vlastník jednotky nemůže domoci sdělení o počtu osob podle § 1177, může se obrátit na soud. Ten nejspíše jeho žalobu zamítne, a to pro nedostatek právního zájmu žalobce: znalost tohoto zbytečného čísla nemá totiž žádný vliv na práva ani povinnosti kteréhokoliv z vlastníků jednotek v domě. Žaloba by tedy byla jednoznačně šikanózním výkonem práva ze strany žalujícího vlastníka. Takovému jednání soudy neposkytnou ochranu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.