Vložil lake, 20. Listopad 2014 - 13:18

Ještě uvedu co o výkonu trubkových neregulovaných radiátorů praví samotná vyhláška č.372/2001 Sb.. Je to zajímavé čtení.

V příloze č.1 vyhlášky je zjednodušený výpočet podílu výkonu stoupaček a jiných neizolovaných trubek na celkovém tepelném zisku místnosti bez osazeného radiátorového tělesa. Vzorec je tam uveden, vypočítejte si.

Uvedu příklad podle vyhlášky, vypočteno podle přílohy č. 1: Výška stropu místnosti 2.65 m. Dvojice svislých stoupaček průměru 1.5 palce,. Celková plocha těchto neregulovaných radiátorů je 0.65 m2.

  • Pro místnost o ploše 20 m2 (typický obývák) teplo ze stoupaček pokrývá 16% potřebného množství tepla.
  • Pro místnost 12 m2 (typická ložnice) stoupačky dodávají dokonce 27% potřebného tepla k vytápění místnosti.

Z toho je možné si udělat představu o tom, jak „přesné“ je rozúčtování podle indikátorů osazených pouze na nástěnném radiátoru, který je navíc neustále škrcen termostatickým ventilem.

Vliv stoupaček vyhláška takto stanoví pouze pro místnosti bez (druhého) topného tělesa. Vyhláška neobsahuje bohužel nic o vlivu stoupacího potrubí v místnosti, kde se kombinuje (neměřené) stoupací potrubí s (měřeným) nástěnným radiátorem. Přitom jde o vliv,který nelze zanedbat. Ale to už jsem napsal na samém počátku, že vyhláška je vadná z hlediska fyzikálních zákonů…

lake

P.S. Veškeré tyto problémy odpadnou, zvolí-li obyvatelé domu k rozúčtování denostupňovou metodu. V tom případě nemá ani plocha ani výkon radiátorů žádný vliv.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.