Začlenění se do nefukčního SVJ

Vložil Honza65, 17. Listopad 2014 - 8:59 ::

Dobrý den, koupili jsme byt do osobního vlastnictví v domě, kde je SVJ. Prodej realizovala realitní kancelář, prodávající jsme nikdy neviděli. Žádného předávacího protokolu k bytu jsme se nedomohli. V kupní smlouvě je uvedeno, že získáváme 21% nemovitosti. Žádná další specifikace není uvedena. Z výpisu Katastru je patrné, že vlastníme byt č.4. v daném domě. Po koupi nás navštívila sousedka, sdělila, že je správcová a předsedkyně SVJ a že máme povinnost platit 1.500,– Kč do fondu oprav. Jako noví přistěhovalci jsme požadavku vyhověli. V bytě provádíme celkovou rekonstrukci, dělá se nová přípojka elektřiny od domovního rozvaděče, mění se stoupačka vody od hlavního vodoměru, mění se okna a dveře, vyměňuje se propadlý strop nad koupelnou (mezi koupelnou a půdou). Na přestavbu nám dali všichni spolumajitelé souhlas. Správcová tvrdí, že nám ze společných prostředků na rekonstrukci nic nedá, že si všichni vše platí sami, že SVJ šetří na novou střechu a že na účtu již maji asi 400.000 Kč. Domníváme se, že třeba začištění oken do fasády a oprava fasády se netýká jenom našeho bytu, ale celého domu a že by to mělo hradit SVJ. Totéž si myslíme o stropu na půdu. Můžeme jako „přistěhovalci“ dělat revoluci a nesouhlasit s placením do fondu oprav ?

V červenci jsme SVJ upozornili, že chybně rozpočítává vodné, že měla do konce června 2014 dát do souladu údaje v rejstříku s novým Občanským zákoníkem a že je podivné, když rejstřík vede jako zástupce SVJ v domě člověka, který tam více než 5 let nebydlí a byt již od počátku roku 2009 nevlastní. (přitom funkční období je 5-ti leté, nikdo ani netuší, kde daný je). SVJ nedělá žádná shromáždění ani žádné zápisy. Nikoho výše uvedené netrápí. Lze podat návrh na zrušení SVJ ? Vždyť to je naprosto k ničemu. Každý si tam dělá co chce a pokud bude oprava, musí si to asi každý zaplatit.

Byt jsme kupovali s tím, že je napojen na obecní kanalizaci. Následně se zjistilo, že v obci kanalizace není a asi ani nebude a nebo že se to nebude týkat nás, že to není v plánu. Celý dům je napojen na jakýsi „septik“, který se zřejmě nikdy nevyváží, je „černou stavbou“ na cizím pozemku. Majitelem pozemku je stát (Pozemkový úřad) a ten septik řešit nebude. Pozemek se septikem prodat nechce, pískový filtr nepovolí budovat. SVJ v domě s odvodem odpadních vod také žádný problém nemá. Proč taky ? Kdyby se to mělo řešit, něco by to stálo. Jak se máme zachovat ? Od koupě již nevycouváme a pokud ano, tak nám nikdo nevrátí to, co jsme nainvestovali. Navíc potřebujeme bydlet.

Děkuji Honza

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.