Vložil lake, 15. Listopad 2014 - 12:04

Vyšel bych ze znění NOZ. Ten ukládá povinnost převodci jednotky a zprostředkovaně i společenství vlastníků:

89/2012 Sb. § 1186
(2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou.

Podle tohoto ustanovení je uložena povinnost pouze převodci (prodávajícímu), ale ten může potvrzení vymáhat na osobě odpovědné za správu domu. Převodce totiž potřebuje ono potvrzení ke splnění své zákonem uložené povinnosti.

Zde se objevilo více příspěvků členů výborů, kteří jsou toho názoru,že SVJ(2012) nemá povinnost nic potvrzovat. Domnívám se toto:

  • převodce je oprávněn vymáhat na SVJ takové potvrzení, a to i soudně;
  • v případě sporu mu soud jednoznačně dá za pravdu, neboť svou zákonnou povinnost nemůže splnit bez zákonodárcem předvídané součinnosti ze strany SVJ;
  • vznikla-li převodci škoda nečinností osoby odpovědné za správu domu, bude oprávněn na ní vymáhat vzniklou škodu;
  • členové výboru budou pak odpovídat právnické osobě za tuto škodu podle § 159 NOZ – a to až do výše veškerého svého majetku.
"89/2012 Sb. § 1975
Věřitel je v prodlení, nepřijal-li řádně nabídnuté plnění nebo neposkytl-li dlužníku součinnost potřebnou ke splnění dluhu.

A věřitel, který je v prodlení, nepochybně ponese škodu z toho vzniklou. Ke škodě může ovšem dojít i v případě, kdy vlastník nemá vůči SVJ žádné dluhy. Jak? Velmi lehce:

Představte si, že vlastníkovi je nabídnuta za byt vyšší částka, než je běžná tržní cena. Bohatému kupci se zkrátka byt tak líbí a učiní nabídku prokazatelně (smlouva o smlouvě budoucí). Prodej ztroskotá na neochotě SVJ vystavit potvrzení podle § 1186 – to chtěl kupující použít pro svou banku k vyřízení úvěru. Jakmile z výhodného prodeje sejde, vlastník je nucen prodat byt jiné osobě za nižší cenu. Rozdíl bude pak bývalý vlastník vymáhat na SVJ jako způsobenou škodu. Kolik to bude? Možná 100 tisíc, 200 tisíc, či 300 tisíc korun českých?

Členové výboru, jak se se podělíte o úhradu vzniklé škody? Máte to naplánováno? Je naivní domnívat se, že členové výboru by měli hrát mrtvého brouka a hlavně „nic nikomu nepodepisovat“. Takové chování může být přímou příčinou vzniku škody.

Škodu můžete totiž způsobit jak činností, tak nečinností.

lake

P.S. Jiná věc je, že konkrétní formulář ČMSS je neurčitý v tom co vlastně se žádá potvrdit a které osoby (kterých osob) se potvrzení o jejím dluhu (jejich dluzích) má týkat.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.