Vložil FrantaF, 10. Listopad 2014 - 8:18

Vaši pohádku jsem nebral vážně, protože jsem se již v úvodu dočetl, že jste indikátory zrušili a přesto jste věděli, jak se změnila spotřeba v jednotlivých bytech. Takže jsem předpokládal, že je vaše pohádka opravdu pohádkou, nebo zmatenou agitací.

Ale to nepovažuji za důležité. Důležitější je Vaše tvrzení že: “za předpokladu sofistikované regulace ...... neušetříte za dům vůbec nic“. Dokazujete to tím, že v jednom nejmenovaném domě zrušili poměrové indikátory a teplo se rovnoměrně rozdělilo po všech bytech. To podle mého názoru znamená, že dříve málo topící byty otevřely ventily a byty přehnaně topící své ventily přiškrtili. Muselo to tak být protože spotřeba se jak píšete vůbec nezměnila. Ale v pohádkových domech je to jistě možné.

Domovní regulace pouze nastaví teplotu vody podle venkovní teploty. Pokud omezíme dodávku tepla na jistou maximální hodnotu, pak může zůstat spotřeba na stejné úrovni, ale nebude stačit pro požadovanou pohodu všech u bytů. Máme také ekvitermní regulaci a byty mohou rozhodovat sami, kolik tepla spotřebují. Proto by u nás, v realitě, po zrušení měření spotřeby tepla v bytech, celková spotřeba domu jistě stoupla.

Ke spravedlivému dělení nákladů za teplo podle plochy poznamenávám, že teplota v bytě, kterou tady uvádíte, není vždy závislá pouze na teple dodané radiátorem. Lidé mají dnes v bytě počítače, velké ledničky, pračky, myčky nádobí. Mnozí se nestravují mimo byt takže vaří, pečou a používají řadu dalších spotřebičů produkujících teplo. To přinese do bytu část tepla, nedodaného radiátorem. Považuji proto za poctivé, platit podle spotřebovaného tepla dodaného radiátorem. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.