Vložil FrantaF, 9. Listopad 2014 - 15:25

V předchozím příspěvku je jedna částečně pravdivá věta: „ty koeficienty jsou základní problém všech těch měřicích metod“. Ostatní výroky je drzá nevěrohodná agitace proti měření tepla, opakovaná v několika diskusích na tomto portálu. Přibližně totéž platí na pana „Pope“. Neříkáte že vám měření nevyhovuje, snažíte se přesvědčit statní, že nikomu nemůže vyhovovat. Příklad s tučňáky se nepovedl. Byty se nemohou střídat jako tučňáci a proto řeší střídání polohovými redukcemi. V pohádce kde lidé upustili od měření, poklesla spotřeba tepla o 1/3 a teplota v některých bytech se zvýšila o 10%. Škoda, že není také uvedeno, jak tu teplotu za celé období změřili. Mimoto se úspora neuvádí v nákladech (ceny nejsou stálé), ale ve spotřebě. Správně „Pub“ poznamenal že to není pohádka, ale báchorka.

Nebudu agitovat pro měření, povím pouze, jak se měření projevuje v našem domě s téměř stovkou bytů. Není to pohádka, ale skutečnost. Měříme teplo již více než 10 let. Zavedení měřidel a termoregulačních ventilů snížilo spotřebu tepla o 27%. Následně jsme instalovaly domovní předávací stanice a řádné zateplení celé budovy, které snížilo spotřebu tepla o dalších 30%. Porovnání jsme ověřovali podle spotřeby naprosto stejného domu, který měl stejná opatření posunuta o 3 roky.

Měření a výpočet provádí odborná firma, která nám řádně vysvětlila celý postup, stanovení hodnot polohových redukcí a algoritmus výpočtu rozdělení nákladů. Hodnoty pod 40% průměru máme velmi výjimečně, hodnoty nad 140% jen v malém počtu bytů a bez extrémního překročení, takže k žádným nezaslouženým ziskům nedochází, naopak byly odstraněny. Protože jsem způsob stanovení polohových redukcí použitý firmou nepovažoval za nejlepší, spočítal jsem redukce na základě vlastností obálky budovy, zjištěných z projektu. Hodnoty těchto redukcí od používaných se odchylovaly pouze nevýrazně s výjimkou rohových bytů, kde byly rozdíly značné.

Provedl jsem také srovnání velikosti polohových redukcí firmy u jednotlivých bytů za období 9 let proti redukcím stanoveným na základě vlastností obálky budovy. V jednotlivých létech se hodnoty někdy i více lišily. Průměr redukcí firmy za celé období 9 let se však od mích redukcí odchyloval nevýznamně.

Na závěr ještě poznámku. Koeficienty jsou základem (ne problémem, jak říká „RadekV“) a je pracné jejich správnost ověřit. Výpočet rozdělení nákladů je poměrně snadný. Takže ti, kteří zde křičí, jak špatně firmy počítají, nemusí vykřikovat na portálu, ale ukázat firmě konkrétní chybu. Pokud tomu sami nerozumí, pak mají hledat pomoc u odborníků a ne zatracovat na portálu něco, čemu zřejmě nerozumí. FrantaF

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.