Vložil X (bez ověření), 6. Listopad 2014 - 18:08

Co tedy má napsat vlastník, který pronajímá byt, do daňového přiznání? Může finančnímu úřadu oznámit, že své výdaje zná jen informativně? To by pak vypočtená daň z příjmu byla také jen informativní.

Mohlo by to fungovat v případě, že by uhrazené zálohy („příspěvky do FO“) byly daňově uznatelným nákladem. I s takovým názorem (ojedinělým) jsem se na netu setkal. Což o to, nápad to není úplně špatný, řešil by se tím i problém nemožnosti vytvářet si daňově uznatelnou reservu na budoucí opravy. Daňově uznatelná složená DZO by byla takovou reservou. V tom případě by se na DZO vztahovaly i podmínky uvedené v § 7 zák. č. 593/1992 Sb. (o reservách pro zjištění základu daně z příjmů). Ty jsou ale docela tvrdé a omezující. Už by nešlo hradit z DZO cokoliv a stanovit výši zálohy libovolně. FÚ by si to ohlídal.

Zajímalo by mě, jak to bude vypadat podle NOZ. Příspěvky nejspíš budou daňově uznatelným nákladem. Co se ale stane, když nebudou použity. Bude možné je vlastníkům vrátit? Pokud ano, asi je budou muset zdanit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.