Vložil lake, 5. Listopad 2014 - 11:27

Za prvé: SVJ(2000) nemá „fond oprav“, protože SVJ(2000) vybírá na správu zálohy. Jde o cizí zdroj, a z něj nelze tvořit fondy právnické osoby.

V SVJ(2012) je tomu jinak. Vlastník platí předem určené příspěvky na správu a ty jsou vlastním zdrojem právnické osoby. SVJ tedy může z příspěvků vytvářet fondy (např. na opravu střechy, na výměnu vodoměrů, na izolaci základů, atd.).

V SVJ(2000) je vyloučeno stanovit zálohy jinak, než na nutné budoucí náklady, které bude nutno vynaložit (§ 15 odst. 2 ZoVB). SVJ je povinno vlastníkovi prokazovat že jde o náklad nutný, v jaké výši je nutný, a kdy má být vydán. Psal jsem zde opakovaně o Reserve study. Je tedy vyloučeno, aby si někdo „vycucal z prstu“ nepřiměřené a neprokazatelné zálohy, které nejsou nutné ke správě, provozu či opravám domu.

SVJ(2012) je povinno ve stanovách mít způsob určení výše příspěvků na správu. Ta osoba, o které píšete, nemusí přece dát souhlas se stanovami, dokud v nich nebude definován průhledný a kontrolovatelný způsob určení výše příspěvků, včetně povinného odůvodnění každé položky.

Autor NOZ na toto kašlal, takže se se musí každý sám za sebe postarat, aby stanovy SVJ(2012) obsahovaly to, co v nich má být. Nevyjádří-li každý jednotlivý vlastník souhlas se stanovami, SVJ(2012) nebude založeno, nevznikne, nestane se správcem domu a nebude vybírat žádné příspěvky. Velmi jednoduché.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.