Vložil Pavel, 2. Listopad 2014 - 11:41

1)domnívám se, že nemůže dojít k „vzájemnému zmocnění manželů“. § 1185/2 uvádí, že spoluvlastníci zmocní společného zástupce. Já si to vykládám tak, že

  • manželé A a B zmocní manžela A nebo
  • manželé A a B zmocní manželku B nebo
  • manželé A a B zmocní kohokoliv C

Všechny varianty jsou možné ze zákona a proto se nemusí respektovat pomýlený rozsudek, že plná moc se může v SVJ uplatnit pouze, když je to ve stanovách.

Ale je pravda, že jsem viděl aplikaci § 1185/2 pro SJM napsanou právníkem ve formě: Plná moc, kde manžel A zmocňuje manželku B.

2)pokud přijde manžel bez podepsaného formuláře Společný zástupce, tak jsou dva výklady:

  • JUDr. Pražák v publikaci Bytové spoluvlastnictví, komentář, LEGES 2014 uvádí, že zplnomocnění nemusí být písemné
  • moje maličkost bude písemnou formu u prezence vyžadovat, mj. s odvoláním na § 159 NOZ, protože pokud nebude důkaz o zmocnění, tak kdokoliv může usnášeníschopnost napadnout a výbor bude mít důkazní problém

3)v každém případě je hlas za jednotku nedělitelný. Tj. společný zástupce bude hlasovat za celou jednotku. Pokud by přišedší manžel prohlásil, že chce hlasovat jen za sebe a nikoliv za manželku, tak sice může být fyzicky přítomen (je to spoluvlastník) ale pro účely hlasování bude veden jako nepřítomný.

Závěr: paskvil NOZ by měl být urychleně novelizován, aby byl použitelný pro praxi a nikoliv aby pouze sloužil pro psaní komentářů a byl nepoužitelnou právní mršinou na které se přiživuje halda právníků.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.