Vložil lake, 1. Listopad 2014 - 14:45

SVJ(2012) nemůže vybírat zálohy na správu podle ustanovení o bytovém spoluvlastnictví, protože zákonodárce o takových zálohách mlčí. Taková povinnost není vlastníkovi jednotky podle NOZ uložena. Je povinen hradit příspěvky. Nikoliv zálohy na ně. Právě v tom je rozdíl mezi SVJ(2000) a SVJ(2012).

SVJ(2012) se samozřejmě může pokusit o výběr záloh podle obecných ustanovení NOZ o příkazní smlouvě (§ 2430 a následující), viz http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…. Tam je uvedena povinnost příkazce (objednatele prací či služeb) složit zálohu na výzvu příkazníka (§ 2436).

Upozorňuji ovšem, že tyto zálohy mohou být jedině krátkodobé. Neexistuje totiž právní ani ekonomický důvod, aby SVJ(2012) jako příkazník vyžadovalo úhradu jakýchkoliv záloh na celé roky dopředu. Váš automechanik také neuspěje, bude-li po Vás dnes chtít zálohu na výměnu výfuku, kterou hodlá na Vašem autě provést v roce 2017.

Dále doporučuji velmi důrazně,abyste vždy rozlišovali zálohy krátkodobé od dlouhodobých. Jinak se v tom nevyznáte!

Dobrý postup pro stanovení krátkodobých každoročních záloh (na opakující se činnosti) je uveden v NOZ v části o přídatném spoluvlatnictví (§ 1235), viz http://www.zakonyprolidi.cz/cs/2012-89…. Krátké, jednoduché, srozumitelné. Dejte si toto do stanov, ušetříte si později domluvy a hádky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.