Vložil lake, 30. Říjen 2014 - 22:33

Ivabr,
ano, máme zkušenosti s tímto problémem. Víme dobře, že členové výboru SVJ neměli do 31.12.2013 žádnou odpovědnost, jestliže způsobili škodu svým neřádným hospodařením. Velké pravomoci, nakládání s velkými částkami peněz, naprosto žádná právní odpovědnost. Tak praví zákon. Takže škůdci, kteří způsobili promlčení vymahatelného dluhu, nic platit nebudou.

Počkejte, přece jen tu je jedna možnost: Jestliže s členy výboru mělo SVJ uzavřené smlouvy o výkonu funkce a součástí těchto smluv bylo i převzetí odpovědnosti za škodu, vzniklou zanedbáním péče řádného hospodáře. Co říkáte? Že takové smlouvy podepsány nebyly? To tedy bylo velmi lehkomyslné…

Ale to jste věděli přece předem, že v tomto případě neexistuje odpovědnost členů výboru ani podle ZoVB, ani podle Občanského zákoníku č. 40/1964 Sb., ani podle Zákoníku práce, ani podle trestního zákoníku. Takže na tehdejších členech výboru nevysoudíte ani korunu; nemá vůbec smysl to zkoušet.

Mohu Vám alespoň s určitostí sdělit kdo uhradí škodu: budou to vlastníci jednotek. Berte to jako jakousi vyšší spravedlnost – peněžitý trest pro vás všechny:

  • trest za to, jaké jste si zvolili osoby do výboru;
  • trest za to, že jste jejich činnost vůbec nekontrolovali;
  • trest za to, že se nikdo z vás po celé tři roky ani trochu nezajímal o stav pohledávek SVJ a o postup vymáhání těchto pohledávek;
  • trest za to, že vám všem bylo úplně jedno, že v účetní závěrce stále „visí“ po celé tři roky tytéž dluhy po lhůtě splatnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.