Vložil lake, 2. Únor 2015 - 12:28

Mija napsala: „BD dodnes nemá schválené stanovy (mělo být do 6/2014).“

To také není pravda. Opět omyl. Podle ZOK platí:

90/2012 Sb. § 777
(1) Ujednání společenských smluv, která jsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona, se zrušují dnem nabytí účinnosti tohoto zákona.
(2) Obchodní korporace přizpůsobí do 6 měsíců ode dne nabytí účinnosti tohoto zákona listiny podle odstavce 1 úpravě tohoto zákona a doručí je do sbírky listin.
(…).
(4) Má se za to, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.

Zákonodárce se nezmiňuje o SCHVÁLENÍ stanov, nýbrž o ZMĚNĚ (přizpůsobení) stanov. Změna stanov může nastat i jiným způsobem, než schválením nového znění členskou schůzí družstva. ZOK k tomu stanoví:

90/2012 Sb. § 554
(2) Dojde-li ke změně stanov na základě právní skutečnosti, představenstvo družstva vyhotoví úplné znění stanov bez zbytečného odkladu poté, co se některý z členů představenstva o této skutečnosti dozví.

Z uvedeného plyne, že ke změně stanov na základě právní skutečnosti není podmínkou, aby se o změně hlasovalo! Právní skutečností je i nabytí účinnosti zákona č.90/2012 Sb. Ke změně stanov došlo tedy automaticky. Povinností každého člena představenstva BD tedy bylo upravit stanovy v souladu s tímto zákonem (§ 777 odst. 1, 2 a 4) a vložit je do sbírky listin rejstříkového soudu. To mohli a měli učinit z vlastní iniciativy, bez svolání členské schůze, a to do 6 měsíců od účinnosti ZOK. Tedy do 30.6.2014.

S povinností upravit stanovy je to tedy zcela jinak, než se domnívá Mija. Zákonnou povinnost měli splnit sami členové představenstva družstva.

Nevylučuji, že existují jiné výklady ZOK. V tom případě je ZOK paskvil.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.