Vložil mija (bez ověření), 29. Leden 2015 - 20:20

Prosím vysvětlení jestli to chápu dobře: § 751 (1) Bytové družstvo nesmí převést vlastnické právo k družstevním bytům nebo budovám s družstevními byty nebo pozemkům jimi zastavěným a s nimi věcně souvisejícím, ledaže s podmínkami převodu předem souhlasí všichni členové bytového družstva, kteří jsou nájemci těchto družstevních bytů, a všichni členové družstva, kteří mají podle platného znění stanov právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu. (2) Souhlas podle odstavce 1 musí mít písemnou formu s úředně ověřeným podpisem. Udělený souhlas je závazný i pro právního nástupce osoby, která jej udělila. (3) Odstavce 1 a 2 se nepoužijí, jestliže se jedná o převody družstevních bytů a družstevních nebytových prostorů do vlastnictví členů bytového družstva, kteří jsou jejich nájemci.

Odstavce 1 a 2 se vztahují na to,že musí 100% členů BD musí souhlasit s prodejem nějakého svého majetku(dr. bytu)osobě která není členem BD. Odstavec 3 umožňuje převést byt do vlastnictví členu svého BD a nemusí k tomu mít žádný souhlas ostaních družstevníků?

čili v praxi BD udělá prohlášení vlastníka a rozdělí na jednotky a společné části, a např. 3 byty převede do vlastnictví(aby se nemuselo zakládat SVj) a vše může fungovat tak jak to fungovalo?

Druhý můj dotaz je: BD dodnes nemá schválené stanovy(mělo být do 6/2014) a ty by měli být schváleny 100% družstevníků.Bo­hužel je teď taková situace (třetí pokus) že by sváleny být nemusely.Co by pak mohlo následovat?V době kdy se schvalovaly podruhé,předseda a místopředseda odstoupili(3 člen zůstal ale naní roky zapsaný v OR, za 2 roky to nestihl) a byli zvolení jiní 2 šlenové, kteří tomu bohužel nerozumí. Patová situace,co s tím?prosím pomoooooooooc,dě­kuji

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.