Vložil lake, 20. Říjen 2014 - 0:06

Neználek napsal stroze: „NIKDE nejsou uvedeny.“.

Pane Neználku, nepište zde nesmysly. Jestliže Vy těmto věcem nerozumíte, nebo si je neumíte od rozúčtovatele vyžádat, neznamená to ještě, že nejsou nikde uvedeny. Bez koeficientů, korekcí a přesně definovaných výpočtových metod je nemožné porvádět rozúčtování na základě náměrů.

Jen tato Vaše neznalost Vás asi vedla k závěru, že jsem tazateli napsal něco jízlivého. Předpokládám, že člen SVJ bezpečně ví, že stanovy SVJ jsou dokumentem, který obsahuje práva a povinnosti členů společenství. Proto jsem mu sdělil, že má-li se jako člen SVJ něčím řídit povinně, musí to být uvedeno právě ve stanovách. Cožpak ani Vy jste toto nevěděl?

Koeficienty, korekce a postupy při rozúčtování neobsahuje ani vyhláška č. 372/2001 Sb., ani zákon č.67/2013 Sb. Musí si je tedy určit rozúčtovatel. Rozúčtovatel (SVJ) ovšem není oprávněn stanovit toto všechno jednostranně. Musí dojít k dohodě (ujednání)mezi ním a všemi vlastníky – viz zákon:

67/2013 Sb. § 6
(1) Náklady na dodávku tepla a centralizované poskytování teplé vody se rozúčtují na základě ujednání poskytovatele služeb se všemi nájemci v domě, u družstevních bytů na základě ujednání družstva se všemi nájemci v domě, kteří jsou zároveň členy družstva, u společenství ujednáním všech vlastníků jednotek."

Takže už jsme doma, že ano. Zákon vyžaduje souhlas všech. SVJ si může zajistit takový automatický souhlas všech nynějších i budoucích vlastníků jednotek pouze dvěma možnými způsoby:

  • pravidla rozúčtování jsou uvedena v prohlášení vlastníka budovy (to ovšem vzniklo dávno před vznikem SVJ a navíc SVJ nemůže obsah prohlášení nijak ovlivnit),
  • pravidla rozúčtování jsou uvedena ve stanovách SVJ.

Přesně toto jsem napsal tazateli. Báchorky o jakémsi tajemném „know-how“ a o tom, že koeficienty a korekce „nejsou nikde uvedeny“ jsou nepravdivé a tazateli nijak nepomohou. Opak je pravdou: tyto koeficienty, korekce a postupy existují (kromě případu, kdy se rozúčtuje pouze podle započitatelných podlahových ploch).

Má-li se tazatel povinně řídit konkrétními pravidly, koeficienty, korekcemi a výpočetními postupy, na které se ptal, musí mu být napřed předloženy k podpisu. Nebo si vše toto dá společenství do svých stanov. Neznám jiný způsob, jak trvale splnit požadavek zákona č.67/2013 Sb.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.