Vložil lake, 29. Září 2014 - 19:48

Pane tristone,
nepochybně je transparentnější, když jednoho dne zabuší na dveře předseda SVJ a zvolá: „Paní Nováková, zaplaťte do měsíce 200000 Kč! Vlastníci včera schválili zateplení!“

Je to transparentnější, ale úplně nesmyslné. Vícekrát jsem zde upozorňoval, že každé SVJ má mít sestavený dlouhodobý plán údržby, oprav a zlepšení domu na 30 let dopředu. K tomu příslušný finanční plán na toto období. Aktualizovat každé dva roky. Viz Reserve study: http://www.portalsvj.cz/…node/Reserve.

Existuje-li schválený dlouhodobý plán, NIKDY se nemůže stát, že vlastník je nemile překvapen. Ví přece předem, že v roce 2018 bude muset složit 150000 Kč na zateplení, nebo v roce 2021 musí mít připravených 85000 Kč na opravu střechy. Takže si buď postupně našetří, nebo si zařídí půjčku, nebo byt včas prodá.

Takto – pomocí řádného dlouhodobého plánování – se postupuje v civilizovaných zemích, například v USA či v Kanadě. Kupec či zájemce o koupi bytu má ze zákona právo na výtisk Reserve study, protože schválenou R.S. musí mít každé Condominium/H.O.A. povinně. Samozřejmě o ten materiál požádá každý zájemce; nikdo nekupuje byt bez tohoto základního dokumentu!!!! To by udělal jedině blázen.

Vždyť jen z Reserve study kupující pozná kolik a kdy bude muset v budoucnu platit do společné pokladny.

Jen v zaprděném Česku si nikdo nic ze zásady neplánuje. A ještě se tím všichni prosťáčci chlubí. Nerozumím tomu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.