Vložil lake, 29. Říjen 2014 - 20:40

Ach jo. Jen ocituji právní úpravu:

89/2012 Sb. § 3
(2) Soukromé právo spočívá zejména na zásadách, že (…)
d) daný slib zavazuje a smlouvy mají být splněny,
e) vlastnické právo je chráněno zákonem a jen zákon může stanovit, jak vlastnické právo vzniká a zaniká, a
f) nikomu nelze odepřít, co mu po právu náleží.

Z uvedeného plyne, že Vaše práva k bytu Vám nemohou být odňata bez výslovné právní úpravy. Je vyloučeno připravit Vás o právo rozhodovat o Vaší jednotce. Je vyloučeno svěřit cizí právnické osobě výkon Vašich práv bez Vašeho výslovného souhlasu, pouhým hlasováním většiny.

89/2012 Sb. § 1200 Založení společenství vlastníků
(1) Společenství vlastníků se založí schválením stanov. Nebylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, vyžaduje se ke schválení stanov souhlas vlastníků všech jednotek.

Toto platí i v případě, kdy se ze SVJ(2000) má stvořit nová právnická osoba SVJ(2012), která má ze zákona úplně jiné (širší) pravomoci než mělo staré SVJ. S přijetím stanov a s omezením svých práv by musel souhlasit každý vlastník jednotky(1994), a to jednotlivě za sebe.

Má-li vzniknout právnická osoba s rozšířeným rozsahem pravomocí k cizímu majetku podle NOZ, je k jejímu založení ze zákona nutný souhlas všech vlastníků jednotek v domě, kteří by se výslovně vzdali části svých práv ve prospěch nové právnické osoby. Není-li takový souhlas všech dotčených osob dán, pak SVJ(2012) nevzniká.

Stávající právnická osoba SVJ(2000) má i nadále pouze práva a omezenou právní způsobilost podle ZoVB a stávajících stanov, tedy zpravidla pouze provádět správu, provoz a opravy společných částí domu a pozemku (§ 9 ZoVB), uzavírat smlouvy o pronájmu, sjednávat pojištění a vymáhat povinnosti uložené k tomu příslušným orgánem společenství (§ 9a ZoVB).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.