Vložil Magda3 (bez ověření), 18. Září 2014 - 21:59

Pane Lake, [myslně jsem se ptala obecně a snad tomu po vašemu vysvětlení začínám rozumět. Moc děkuji. Jestli se nepletu, i shromáždění rozhoduj o vlastnických vztazích. Pokud se o nich rozhoduje, platí jiná kvora v ZoVB a jiná v NOZ. Je pak taková změna stanov v pořádku?

Vybírám z nových stanov: Shromáždění je způsobilé se unášet za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, pokud tyto stanovy nevyžadují vyšší počet hlasů. Vyšší kvorum je pak potřeba: Požadavky vyššího počtu hlasů pro některá rozhodnutí shromáždění (1) Tříčtvrtinové většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek – členů společenství je zapotřebí k přijetí usnesení o:

  1. změně prohlášení podle § 1169 Občanského zákoníku č. 89/2012 Sb.,
  2. změně účelu užívání domu nebo bytu.

(2) Má-li se rozhodnutí dotknout práv a povinností všech vlastníků jednotek určených v prohlášení nebo v pravidlech pro příspěvky na správu domu a pozemku,(např. velikosti podílu všech vlastníků jednotek na společných částech nebo poměru výše příspěvků na správu domu a pozemku všech vlastníků jednotek z jiných důvodů než v důsledku změny podílů na společných částech), vyžaduje se souhlas všech vlastníků jednotek učiněný v písemné formě. (3) Má-li se rozhodnutí v záležitostech podle odstavce 2 dotknout práv a povinností jen některých vlastníků jednotek, vyžaduje se písemná dohoda těchto dotčených vlastníků a k nabytí účinnosti dohody se vyžaduje písemný souhlas vlastníků jednotek s většinou hlasů. (8) Do výlučné působnosti shromáždění náleží rozhodování o:

  1. změně prohlášení o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právok jednotkám,
  2. změně účelu užívání domu nebo bytu,
  3. změně podlahové plochy bytu,
  4. úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek,
  5. změně podílu na společných částech,
  6. změně v určení společné části sloužící k výlučnému užívání vlastníka jednotky,
  7. opravě, stavební úpravě nebo rekonstrukci společné části, převyšují-li náklady v jednotlivých případech částku 1000,–Kč v průměru na každou jednotku, tento limit

neplatí, pokud se jedná o opravy způsobené havárií na společných částech
(9) Do působnosti shromáždění náleží udělování předchozího souhlasu k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi,

  1. k nabytí, zcizení nebo zatížení movitých věcí a k jinému nakládání s nimi, jestližejejich hodnota, resp. pořizovací cena, přesáhne v kalendářním roce souhrnné částky 10 000,–Kč,
  2. k uzavření smlouvy o úvěru společenstvím včetně schválení výše a podmínek úvěru,
  3. k uzavření smlouvy o zřízení zástavního práva k jednotce, pokud dotčený vlastník jednotky v písemné formě s uzavřením zástavní smlouvy souhlasil.

Ještě bych chtěla požádat o názor na to, že v nových stanovách naprosto absentuje předmět činnosti. Co v takovém případě? Může SVJ v takovém případě vyvíjet nějakou činnost?

Předem moc děkuji za názor. Magda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.