Vložil Pavel, 18. Září 2014 - 12:56

Jar,

určitě se jedná o jednoduché účetnictví. V současné době je upraveno v § 38a ZoÚ pro spolky, církve a honební společenstva.

Co jsou příjmy do 3 mil. Kč se bude muset ještě vyjasnit. Podle mého názoru jsou to příjmy (nikoliv výnosy), které se vyskytnou na BÚ a v pokladně. Pokud byste převedla z pokladny 100 000 Kč na BÚ, tak asi budete mít příjem 100 000 na BÚ. Ale to bych nyní neřešil. K NOZu se raději nevyjadřuji, nemaje plzeňskou fakultu, tak mu moc nerozumím.

S Vaším tvrzením „Jen by to chtělo upřesnit pravidla hospodaření SVJ nějakou jasnou zákonnou úpravou, hleďte těch diskuzí na téma zálohy, příspěvky, účel zálohy, její vyúčtování, vypořádání, přechod dluhu atd. To skoro není normální.“ souhlasím. Není to normální. Ale do současné novely ZoÚ to nedostanete. Je to záležitost práva. A právo je paskvil, jak ZoVB, tak NOZ.

Účetnictví má jen věrně zachytit, jaké právní skutečnosti nastaly. Pokud jsou právní skutečnosti nejasné, tak to účetnictvím už nevylepšíte.

Nicméně 8.10.2014 máme jednání nad vyhláškou 504/2002 Sb. s MF. Pokud by byly nápady jak vyhlášku pro neziskovky vylepšit tak se jim nebráním.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.