Vložil páčko (bez ověření), 19. Září 2014 - 9:01

Hele lake, pojďme to trochu zklidnit. Já nejsem nasranej na vás, já jsem nasranej na dlužníky a možná jsem to na vás ventiloval, protože vaše příspěvky se jich de facto zastávají a dávají jim možnost uniknout zaslouženému trestu, tedy úrokům a poplatkům z prodlení, v horšim případě uniknout placení celýho vyúčtování.

Na tom všem je blbý, že u 95% vlastníků se předpis rovná uhrazené záloze. To se týká normálních lidí, který dostanou předpis, nastaví si trvalák nebo platí pravidelně SIPO a co se jim předepsalo, to taky přijde. Tam problém neni.

Takže to o čem se tu dohadujeme se týká neplatičů, lidí který parazitujou na ostatních a nechtějí dodržovat pravidla a platit za to co spotřebovali. A dávat jim tady rady jak se vyhnout placení spotřebovaných služeb na úkor ostatních vlastníků kvůli případné formální chybě vyúčtování je stejný jako radit zlodějům v krámě jak tu flašku lihoviny pronést efektivně v šosu přes pokladnu bez zaplacení tak aby je nechytla ochranka.

Protože chcanechca je faktem, že když použijeme procentuální roční rozdělení záloh podle pana AsiTak, tedy přiřazení provedeme až po ukončení roku, vyjde dluh na správu 6300 Kč + nedoplatek za služby 4600 Kč = celkem po vlastníkovi vymáhat 10.900 Kč. Když použijeme moje skutečné součty uhrazených záloh podle jejich přiřazení k předpisům jednotlivých měsíců vyjde dluh na správu 6000 Kč a nedoplatek za služby 5900 Kč = celkem 10.900 Kč. Pokud vnitřní pravidla SVJ stanoví že prioritně se z úhrad v ročním součtu hradí správa a pak teprve služby, vyjde dluh na správu 900 Kč a dluh na služby 10000 Kč celkem zase 10.900 Kč. Přes předpisy vyjde nedoplatek 400 Kč proti předpisům a 10500 Kč evidenční nedoplatek zase celkem 10.900 Kč.

Prostě bylo do loňska úplně jedno, respektivě záleželo jenom na vnitřním přerozdělení, jak se jednotlivé položky rozhodily, když jejich vymahatelnost byla stejná a celkový dluh byl taky pořád stejný. A co mám zkušenost tak i tomu soudci bylo jedno jestli mi přisoudil 6000 na správu, 2900 na teplo, 1600 na vodu a 400 na elektriku nebo 900 na správu, 6200 na teplo, 2800 na vodu a 1000 na elektriku.

U všech našich soudů s dlužníky zkoumal soudce pouze to, jestli záloha na správu je nárokována dle pravomocného rozhodnutí shromáždění, jestli náklady na teplo jsou vyúčtovány podle vyhlášky, voda a elektřina podle rozhodnutí shromáždění, a jestli vlastník nemá doklad na jinou platbu než ty co mu uznalo společenství. Teda zkoumal celkový náklad včetně povinných záloh a porovnával ho s celkovou úhradou. Když vyšla částka uvedená na vyúčtování, přiklepl to bez problémů.

Stejně tak soudy uznaly, že dlužník byl povinen platit 2000 Kč měsíčně a je tedy v prodlení s platbami ve výši 10500 Kč od data jejich splatnosti a jenom 400 Kč je v prodlení od data splatnosti vyúčtování. Koresponduje to i s rozsudkem co citujete dole: Skutečnost, že zálohové platby, pokud byly řádně stanoveny a předepsány, nebyly včas zaplaceny, může po vyúčtování najít výraz již jen v otázce příslušenství takové platby.

Jako já nejsem právník ale vyplývá mi z toho, že už tomu teda po vyúčtování neříkáme zálohy, ale že po vyúčtování tvrdíme, že celkový nedoplatek z vyúčtování je 10900 Kč splatný v částce 500 Kč 31.7.2014, po 2000 Kč k 31.8., 30.9., 31.10., 30.11. a 31.12.2014 a v částce 400 Kč k 31.8.2015. Což je to čeho se tady snažím celou dobu nějak dobrat, že přece neudělám k datu vyúčtování z neplatiče řádného občana co má všechny dluhy ve splatnosti.

Ale v rámci týdle diskuze mi došlo, že minimálně rozdělení příspěvků na správu a záloh na služby do loňska bylo relativně nedůležitý a od letoška to jedno není, protože nám přibyly a změnily se další zákony, takže na nejbližším shromáždění nechám dát do stanov, že dlužníkem neoznačené úhrady nebo úhrady nesedící na předpis budou použity primárně na úhradu příspěvků na správu v ročním součtu, a potom na služby v nějakém pořadí.

A pro ty kokoty co neumí platit pravidelně měsíčně nebo v částkách sedících na předpisy budu holt předělávat vyúčtování z koupenýho programu v excelu tak, aby byly jasný úhrady na jednotlivý služby a správu s tím, že při dodržení výše uvedenýho budou mít většinu nedoplatků na službách a já jim na ně k úrokům naperu ještě poplatek z prodlení. Tím se vyřeší vyúčtování snad ke spokojenosti všech.

Ale co teď s těmi běžícími spory na zálohy, který přijdou na řadu v budoucnu to fakt nevim. Mně by z toho fakt vyplynulo, že nemůžu jednat s péčí řádného hospodáře protože při rychlosti našeho soudnictví mi žádnej spor o dlužný zálohy před datem vyúčtování prostě nedoběhne. Tady bych teda fakt vocenil radu co s tim, jestli fakt teda přes rok čekat a žalovat až náklady po vyúčtování s tim, že prachy dostanu slavnostně nejdřív za tři roky, nebo jak jinak.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.