Vložil lake, 17. Září 2014 - 10:37

Páčko, píšete bohužel nesmysly, které nemá cenu rozplétat a uvádět na pravou míru. Nerozumíte zřejmě tomu, že soud může rozhodovat o existujícím dluhu později, bez ohledu na to, že skončilo zúčtovací období, ke kterému se dluh váže. A zpravidla (při rychlosti českých soudů) se také bude takto dodatečně rozhodovat.

Nicméně soud je povinen vycházet ze stavu v okamžiku vydání rozsudku. Dojde-li k tomu v době po řádném vyúčtování, soud nepřizná nárok na úhradu zálohy, neboť již odpadl důvod, ke kterému měla být záloha uhrazena. Račte pochopit: vyúčtování obsahuje nedoplatek plynoucí z toho, že dlužník nehradil zálohy. Jistě chápete, že SVJ nemůže vymáhat tytéž peníze zároveň dvakrát:

  • jednou jako dluhy vzniklé neuhrazením záloh,
  • podruhé jako dluh vzniklý z konečného vyúčtování.

Takže si prosím vyberte jeden jediný právní důvod, a na základě něj vymáhejte. To si musíte rozmyslet předem co a kdy budete žalovat.

Co jsem napsal platí pro ten případ, kdy soudce rozumí tomu co dělá. Při stavu českých soudů nevylučuji, že narazíte na neználka v taláru, který přisoudí úhradu zálohy na období dávno skončené a vyúčtované. Hlupáci jsou všude …

Nyní k Vašemu dotazu „… jak vyčíslit poplatek/úrok z prodlení při úhradě dne 31.8.2015. Pokud to nedokážete, pak ovšem máte dosti zásadní problém vy.“

Váš dotaz je naprosto zmatečný. Není možné hradit v roce 2015 zálohu na zúčtovací období, které skončilo dne 31.12.2013. Zkuste se nad tím zamyslet mozkem. Evidentně stále nerozumíte, že možnost uhradit dlužné zálohy na rok 2013 skončila s koncem roku 2013. Jakoukoliv pozdější platbu dlužníka od 1.1.2014 SVJ použije k úhradě nejstaršího příslušenství dluhů dlužníka (nejstarší úroky z prodlení). Případně je použije na úhradu dluhů nejméně zajištěných. A a zbude-li ještě něco, pak platba bude zaúčtována na další existující splatné dluhy téže osoby, a to v pořadí od nejstarších po novější. Vy v tom nemáte jasno?

Po provedeném vyúčtování dne 30.4.2014 již nemůže vlastník žádnou zálohu na uplynulé období hradit, i kdyby chtěl, ani ji nemůže SVJ od něj přijmout, ani ji nemůže SVJ úspěšně soudně vymáhat. Co na tom proboha nechápete?

Neuhrazené zálohy za uplynulé zúčtovací období se po řádném vyúčtování již projeví pouze jako položka nedoplatku v konečném vyúčtování. Tento nedoplatek (nikoliv již loňskou zálohu) bude tedy SVJ na dlužníkovi vymáhat od dne 30.4.2014. S tímto nedoplatkem může samozřejmě být vymáhán i nový úrok z prodlení od prvního dne prodlení dlužníka do data uhrazení. (Prvním dnem prodlení bude den, následující po dni splatnosti nedoplatku – uvedeno ve vyúčtování.)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.