Vložil Petr Piskač MBA, 10. Září 2014 - 21:09

Mnoho vlastníků obecně nepochopilo, že i byt je de facto samostatná stavba (tzn. stavbou není obecně jen fyzicky stojící panelák) – nic ve zlém proti vám, jde jen o vysvětlení pojmů.. Samostatnou stavbou je tedy z pohledu St. zákona každý byt a jakékoliv stavební úpravy v bytě znamenají mít zajištěný souhlas Stavebního úřadu a dalších dotčených úřadů/orgánů. Jako projektový manažer výtahářské firmy komunikuji s mnoha stavebními úřady po celé ČR a něco podobného jsem řešil nakonec i já doma sám..

Zkrátím to: pokud jste celou akci nazvali „rekonstrukce koupelny“, pak paní ze Stav. úřadu má pravdu. Vše spadá do kategorie „st. povolení“. Aktualizovaný poplatkový a správní řád skutečně přiznává poplatek 5.000,– Kč (před tím pouze 500,– Kč!), posudek statika, vyjádření HZS (tzv. požární úseky). Vyjádření výboru (tady je asi správně myšleno spíše Společenství – ANO, pokud jsou v prohlášení vlastníka budovy jakékoliv příčky v domě bez rozlišení uvedeny, že jde o konstrukce ve společném vlastnictví všech vlastníků). Ale vyjádření obce? Tomu moc nerozumím.

Špatně je, že jste se do akce již pustili – zde vám hrozí postup dle správního řádu – započetí stavebních prací bez souhlasu (černá stavba). Nejlepší je nejdřív se jít zeptat a pak teprve něco začít kutat – dnes si člověk není jistý téměř ničím. Co dál? Pokusil bych se po dohodě se SÚ celou akci přejmenovat jako „odstranění nenosných, nevhodných a zastaralých umakartových příček v bytě“ – pak by snad šlo licitovat o pouhém „ohlášení stavby“. Pokud ale budete na tom samém místě (pozici) cokoliv nově budovat, může SÚ trvat skutečně na Stav. povolení a dalších vyjádřeních (souhlasech dotčených úřadů – např. Hygiena – hluk a Hasiči – požární úseky, nově také např. Odbor životního prostředí – ohledně nakládání s odpady, které během rekonstrukce vzniknou..).

Jen na závěr doplním, že se se Stavebním zákonem stalo cosi zvláštního: tam, kde měl „přitvrdit“ – se povolilo (dodatečné souhlasy, změny stavby, započetí stavby..) a tam, kde se mělo „uvolnit“ (práce uvnitř bytů v osobním – nikoliv družstevním – vlastnictví) se bohužel zcela nesmyslně přitvrdilo. Váš případ je toho ukázkou, bohužel.

Držím vám palce, ať vše nakonec dobře dopadne! Petr Piskač, MBA

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.