Vložil lake, 31. Srpen 2014 - 7:07

Nezkušený napsal: „SVJ totiž žádné zálohy na opravy nevyúčtovává, ale ani nevypořádává.“

To není od Vás dostačující informace. Zálohy na správu domu mohou být předepsány dvojího druhu a proto je nutné je rozlišovat:

  • krátkodobá záloha, která se vyúčtuje a vypořádá po uplynutí příslušného období (nejspíše za účetní období);
  • dlouhodobá záloha, která se vyúčtuje a vypořádá po provedení akce, na kterou byla vybrána.

Jestliže snad nebyla krátkodobá záloha Vám vyúčtována a vypořádána, opravňuje Vás to žádat vrácení všech krátkodobých záloh za období 2013. Až vznesete požadavek na vypořádání těchto neoprávněně zadržovaných prostředků, provedete nejspíše započtení Vaší pohledávky proti Vaší aktuální platební povinnosti pro rok 2014. Neexistuje tedy žádný rozumný důvod obracet se na soud.

Pokud jde o dlouhodobou zálohu, to je zcela jiný případ. Vyúčtování nastává po provedení činnosti, na kterou byla záloha vybrána. To může nastat až po více letech. Do té doby nelze požadovat vypořádání a dlouhodobá záloha zůstává samozřejmě majetkem SVJ.

Pokud snad hradíte dlouhodobou zálohu na neurčitý a nesrozumitelný účel (ve stylu „18 Kč/m2“), pak jste touto úhradou vyjádřil předem Váš plný souhlas s jejím použitím na jakýkoliv účel správy domu, kdykoliv v budoucnu. Prakticky tedy je to tak, že jakmile jste začal platit na na tajemný a neurčitý účel, nemůžete s placením skončit, ani nejste oprávněn požadovat na SVJ vypořádání s vrácením přeplatku těchto záloh. Jedině při zániku SVJ nebo při zániku domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.