Vložil lake, 22. Září 2014 - 12:18

Vzor uvedený v úvodním příspěvku je částečně správný, částečně nesprávný – výsledek nějaké lidové tvořivosti. Navíc je zřejmé, že byl omylem použit vzor určený pro osoby podle ZOK. Zcela jistě nejde o vzor pro SVJ.

Formulace „osoba plně svéprávná k právním úkonům“ je výrazová neobratnost, prozrazující amatérský původ vzorového dokumentu.

Odkaz na § 8 živnostenského zákona do čestného prohlášení nepatří, jde o nesmyslný text navíc. Člen statutárního orgánu SVJ nevykonává svou funkci jako živnost!

Totéž platí pro zmínku o členství v orgánu „… právnické osoby, na kterou byl podán návrh na prohlášení kokurzu či byl na ni prohlášen konkurz, popř. podán insolvenční návrh“. Toto je nesmysl, který do čestného prohlášení samozřejmě nepatří.

Mimochodem, slovo „konkurs“ se píše se S na konci. Pojem „konkurz“ snad označuje výběr herců pro filmovou či divadelní roli…
-----------------------------------------------------------------------

Pro SVJ musí čestné prohlášení zvoleného člena statutárního orgánu obsahovat jeho sdělení, že dotyčný splňuje tyto tři předpoklady:

  1. Musí jít o osobu plně svéprávnou. (Podmínka je uvedena v NOZ § 152 a § 1205)
  2. Nejde o osobu, jejíž úpadek byl osvědčen. Jestliže jde o osobu, jejíž úpadek byl osvědčen, byla povinna oznámit to předem na shromáždění SVJ; to neplatí, pokud od skončení insolvenčního řízení uplynuly alespoň tři roky. (Podmínka je uvedena v NOZ § 153 a případné oznámení na shromáždění SVJ se soudu prokazuje zápisem ze shromáždění)
  3. Jde o osobu bezúhonnou ve smyslu právního předpisu upravujícího živnostenské podnikání (*), neboli podle § 6 zákona č. 455/1991 Sb.. (Podmínka je uvedena v NOZ § 1205)

(*) Bezúhonnost podle § 6 zákona č. 455/1991 Sb. znamená, že tato osoba nebyla pravomocně odsouzena pro trestný čin spáchaný úmyslně, jestliže byl tento trestný čin spáchán v souvislosti s podnikáním, pokud se na ni nehledí, jako by nebyla odsouzena. (To zde uvádím, aby člen výboru věděl, co vlastně svým podpisem potvrzuje.)

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.