Vložil lake, 21. Srpen 2014 - 14:11

Popleto,
myslet si samozřejmě můžete cokoliv chcete. Nemáte však pravdu. Nové přechodové ustanovení na str. 45 ministerského návrhu je odůvodněno těmito slovy:

„Společenství vlastníků se týká § 1200 odst. 2 písm. a), který vyžaduje, aby název společenství obsahoval slova „společenství vlastníků“ – v praxi tedy musí mnohá společenství, jež tuto podmínku nesplňují, do svého názvu přidat slovo „vlastníků“. (…) Spolky i společenství vlastníků jsou svobodné soukromoprávní útvary. Nutit je, aby změnily stávající název, pokud zde není legitimní veřejný zájem, představuje nepřiměřený zásah do jejich autonomie.“

Každý, kdo není blb nebo troll, musí připustit, že právnická osoba, které se týká § 1200 odst. 2 písm. a) NOZ, je pouze ta osoba, která vznikla nejdříve dne 1.ledna 2014 a je upravena zákonem č. 89/2012 Sb.. Na tuto osobu se samozřejmě vztahuje ustanovení o povinném názvu bez výjimky.

Pro SVJ(2000), vzniklá do 31.12.2013 a upravená zákonem č.72/1994 Sb. platí, že § 3042 NOZ se na ně dnes nevztahuje. A nebude se na ně vztahovat ani v budoucnu, bez ohledu na to, zda bude přijata navržená novela, nebo nebude. Pro tyto osoby dnes chybí v NOZ nezbytné přechodové ustanovení, nutné k tomu, aby mohly být považovány za právnické osoby „upravené tímto zákonem“.

Návrh označený „§ X“ na str.45 je právně vadný a zmatečný v tom, že zmiňuje jakousi „výjimku“, aniž by ovšem pro stávající SVJ(2000) existovalo v NOZ nějaké pravidlo. Bez pravidla ovšem nemůže být výjimka …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.