Vložil lake, 5. Srpen 2014 - 10:30

Návrh novelizovaného znění zákona č. 67/2013 Sb. zní:

§ 6
(1) Náklady na dodávku tepla se rozúčtují vždy z náměrů měřičů tepelné energie nebo indikátorů vytápění a náklady na společnou přípravu teplé vody v domě z náměrů vodoměrů, (…)

To je opět úplně špatně. Ouředníci, kteří připravovali zákon i tuto novelu nerozumějí tonu, o čem za mé peníze rozhodují.

Je nesmyslem umožnit rozúčtovat náklady na dodávku tepla pouze podle měřičů tepla, nebo podle indikátorů. Existuje denostupňová (gradenová) metoda, která používá jiné přístroje – teploměry snímající teplotu vzduchu. Volba konkrétní metody by měla být na vlastníkovi domu.

Na to ouředníci zapomněli, přestože totéž ministerstvo připravuje novelu vyhlášky č. 194/2007 Sb., ve které jsou teploměry pro denostupňovou metodu výslovně zmíněny a povoleny jako přístroje „registrující dodávku tepla konečným spotřebitelům“. Takže novela 194/2007 (snad) povolí teploměry s dálkovým odečtem k instalaci do bytů ke splnění zákona č. 406/2000 Sb., ale zároveň novela zákona 67/2013 Sb. neumožní jejich použití k rozúčtování. Kocourkov!

Dále: Je nesmysl určovat „natvrdo“, že náklady na společnou přípravu teplé vody se mají rozúčtovat z náměrů vodoměrů. V některých domech se používají namísto vodoměrů měřiče tepla (což je přístroj kombinující vodoměr + teploměr vody). To má dobrý důvod, protože samotný vodoměr nijak nezachytí teplotu přiváděné teplé vody do bytu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.