Vložil lake, 5. Srpen 2014 - 5:46

Chováte se zmateně. Není divu, že k vám současný výbor nemá důvěru a jeho členové se nehodlají vzdát funkcí.

  • Je známkou neschopnosti, jestliže předem víte, že má být volen nový výbor, a nezajistíte si alespoň tři přijatelné kandidáty.
  • Je známkou neschopnosti, jestliže jste věděli, že mají být odvoláni členové starého výboru, a přesto jste jim ponechali v rukou pořízení zápisu ze shromáždění.
  • K prokázání usnášeníschopnosti měla být podepisována prezenční listina a zapisována přítomnost (usnášeníschopnost) před každým hlasováním. Pokud jste si toto nezařídili, máte problém prokázat, že shromáždění bylo usnášeníschopné. Výboru postačí tvrdit, že usnášeníschopné nebylo.
  • Usnášeníschopnost se nezjišťuje podle „počtu bytů“, nýbrž podle spoluvlastnických podílů. To je základní neznalost.
  • Podle (vzorových) stanov platí, že členství ve výboru končí odstoupením z funkce, odvoláním z funkce nebo zánikem členství ve společenství. Členové výboru však neodstoupili, ani netvrdíte, že shromáždění je jednotlivě odvolalo. Takže jsou nadále členy výboru. Volba jakéhosi „nového výboru“ byla tedy zmatečná: SVJ nemůže mít dva výbory.
  • I kdyby členové výboru odstoupili či byli odvoláni: O výboru se rozhoduje nadpoloviční většinou všech podílů. Nenapsal jste, zda této většiny bylo na shromáždění dosaženo.
  • Při nedostatku kandidátů jste mohli pouze odvolat dva z členů výboru a nahradit je vašimi nově zvolenými. Byl by zde tříčlenný výbor, a nově zvolené členy bylo možno (po volbě předsedy) zapsat do rejstříku.
  • Že jste dodatečně obešli vlastníky jednotek s nějakým papírem je bezvýznamné, pokud nemáte ve stanovách definováno hlasování per rollam (oběžníkem).

Jeví se mi, že kdo nezná zákon a stanovy, napáchal by ve výboru více škody než užitku. Pokud si nedovedete poradit ani s tak jednoduchou záležitostí, jakou je odvolání členů výboru a volba členů výboru, pak znovu zvažte o co vám vlastně jde, zda na to máte, a zamyslete se jak dosáhnout cíle v souladu s právem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.