Vložil lake, 30. Červenec 2014 - 7:06

Pane rejpale,
smlouva nemusí obsahovat jména a příjmení a nemusí mít ani písemnou formu. Záleží na tom, zda účastníci smlouvu sjednali, což lze poznat i z toho, jak se účastníci smlouvy chovají a zda smlouvu (i nepsanou) dodržují. Viz znění NOZ:

89/2012 Sb. Forma právních jednání § 559
Každý má právo zvolit si pro právní jednání libovolnou formu, není-li ve volbě formy omezen ujednáním nebo zákonem.
89/2012 Sb. § 1756
Není-li smlouva uzavřena slovy, musí být z okolností zřejmá vůle stran ujednat její náležitosti; přitom se přihlédne nejen k chování stran, ale i k vydaným ceníkům, veřejným nabídkám a jiným dokladům.

Jisto je, že papír, který má tazatelka v ruce, nejsou stanovy právnické osoby. Zejména proto, že žádná právnická osoba neexistuje. K obecné platnosti stanov jako zakladatelského dokumentu právnické osoby by bylo navíc potřebné, aby stanovy byly vloženy do sbírky listin rejstříkového soudu. Takové stanovy jsou pak automaticky závazné pro každého, kdo se stane členem SVJ.

V případě tazatelky paní Hany jde pouze o soukromoprávní smlouvu (dohodu) mezi jednotlivci. Zřejmě se vlastníci jednotek dohodli, že zálohy na služby i na správu budou zasílat na účet jednoho z nich (paní Hana ho označuje jako „důvěrníka“).

Od stanov právnické osoby se smlouva liší tím, že zavazuje pouze její účastníky. Nový nabyvatel jednotky (mimo okruh původních účastníků) není obsahem smlouvy nijak vázán a není povinen se podle ní řídit. A to ani v případě, kdy taková smlouva je nesprávně nadepsána „stanovy“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.