Vložil Josef Soukup, 28. Červenec 2014 - 16:46

V předpisu č. 304/2013 Sb., Zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob, který nabyl účinnosti 1.1.2014, se v § 1 odst. 1 píše: „Veřejnými rejstříky právnických a fyzických osob podle tohoto zákona (dále jen „veřejný rejstřík“) se rozumí spolkový rejstřík, nadační rejstřík, rejstřík ústavů, rejstřík společenství vlastníků jednotek, obchodní rejstřík a rejstřík obecně prospěšných společností.“ V hlavě III, díl 5, § 39 zmíněného zákona se píše: „Do rejstříku společenství vlastníků jednotek se zapisují společenství vlastníků jednotek.“ Dále potom v § 40 téhož zákona je psáno: „Návrh na zápis založeného společenství vlastníků jednotek do rejstříku společenství vlastníků jednotek podávají všichni členové výboru nebo předseda společenství vlastníků jednotek. V § 7 odst. 1, písm. d) téhož zákona se uvádí: "Ministerstvo financí uveřejní způsobem umožňujícím dálkový přístup informace o osobách zapsaných v České republice a údaje o tom, ve kterém veřejném rejstříku jsou tyto osoby zapsány, zahrnující d) identifikační číslo osoby, bylo-li jí přiděleno,…“

Dále, podle předpisu č. 89/2012 SB., zákon občanský zákoník (často se používá zkratka NOZ, nový občanský zákoník) § 1200, odst. 1, platí: „Společenství vlastníků se založí schválením stanov. Nebylo-li společenství vlastníků založeno prohlášením o rozdělení práva k domu a pozemku na vlastnické právo k jednotkám nebo ujednáním ve smlouvě o výstavbě, vyžaduje se ke schválení stanov souhlas vlastníků všech jednotek. Dále platí podle § 1204 odst. 1 téhož zákona: "Společenství vlastníků vzniká dnem zápisu do veřejného rejstříku.“ Z § 1204 odst 2 téhož předpisu vyplývá, že stanovy SVJ nemusí obsahovat IČ.

Jako ne právník z toho usuzuji, že není-li SVJ zapsána do veřejného rejstříku, potom neexistuje, protože nevzniklo. Je-li zapsáno, potom se musí dát vyhledat ve veřejném rejstříku, např. podle názvu (název je uveden ve stanovách).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.