Vložil AsiTak, 27. Červenec 2014 - 2:24
  1. Předpokládám, že úkolem tohoto serveru je vzdělávat/infor­movat jak má správně fungovat SVJ, tj. popisovat stav v souladu s předpisy právními, účetními, technickými,.. a není namístě obvinění autorů, že jsou teoretici, bez praxe, poskytující rady nepoužitelné pro praxi…
  2. Usměrňovat chování/jednání podle rad, je věc konzumentů (výborů), nicméně je mi známo, že mnohdy nejsou předpoklady pro realizaci v praxi a tento rozpor v lidech vyvolává buď rozčarování a skepsi (mně to nezajímá, já to dělat nebudu) nebo naopak agresivitu (budete muset dělat podle mně, dáme to k soudu)
  3. Pro takové případy existuje i jiný model fungování SVJ, který spočívá v tom, že činnost SVJ vykonáme/posuzujeme podle účelu určení pro kolektiv daného domu, tj. zajištění správy domu tak, aby pokud možno všichni uživatelé nalezli svá očekávání a spokojenost.
  4. Nezakazujeme květináče na okně/nebo cokoliv, není-li v rozporu s nějakým bezpečnostním/jiným předpisem. Člen orgánu SVJ má vykazovat neosobní vztah k ostatním vlastníkům, což pro lidi bez praxe vedení kolektivu může být problém. Člen orgánu SVJ má „sloužit“ ostatním vlastníkům (bez nároku za vděčnost a za cenu závidění funkcionářských odměn většiny vlastníků).
  5. Případy neřešitelných rozporů vlastní činnosti se zákony a předpisy nevytvářející majetkovou újmu pro vlastníky nebo nebezpečí ohrožující majetek nebo zdraví vlastníků ignorujeme. Samozřejmě uvedeným postupem nikoho nenabádám k porušení předpisů, jen chci poukázat na možnost fungování SVJ i jinak, než „do puntíku“ v souladu s předpisy. SVJ neexistuje kvůli zákonům a předpisům ale kvůli zajištění správy domu pro Vás.

Příklad: ve stanovách nemáte „per rollam“ (nesešli jste v počtu potřebném pro odsouhlasení změny), ale využíváte spolu s angažovanými důchodci pro „(ne)schválení“ usnesení shromáždění vlastníků (např. hosp. výsledky, rozpočet, předpisy poplatků záloh a příspěvků, atd) a podle toho fungujete. Máte i FO, ne ovšem jako „bezedná studna“, ale stanoveným pravidlem a průběžným přehledem tvorby a užití. Přece nevykonáním schvalovacích aktů nikomu žádná majetková újma nevzniká. Nastane-li problém k řešení, nezačnete číst zákony/stanovy ale navrhněte řešení bezkonfliktní, řešící problém přijatelně pro většinu. Za takového stavu pak nikdo nemá zájem řešit problémy u soudu, což mohu potvrdit dlouholetou vlastní praxí v samosprávních orgánech BD nebo SVJ. Je třeba si ovšem uvědomit to nebezpečí, kdyby přece jenom nějakou tu soudní kauzu bylo potřeba řešit.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.