Vložil mostecak, 12. Červenec 2014 - 16:37

(Pro pochopení kontextu uvádím na úvod malé vysvětlení: SBD Krušnohor v SVJ plní dvojroli statutárního orgánu a správce; v každém domě si ponechalo nejméně 1 byt, je tedy též vlastníkem a jako vlastník hlasuje na shromážděních vlastníků, jak jsem vyčetl ze zápisů.)

Dovolím si položit několik otázek a sám na ně odpovědět:

1) Je-li člověk souběžně vlastník a družstevník (=neukončil své členství v družstvu po převodu bytu do vlastnictví), pak se na něj tyto směrnice přijaté představenstvem SBD Krušnohor vztahují.

2) Je-li však člověk pouze vlastník (=ukončil své členství v družstvu, nebo koupil byt později a do družstva nevstoupil), pak se na něj tyto směrnice přijaté představenstvem SBD Krušnohor nevztahují.

Já jsem druhý případ. Ve stanovách jsem povinnost platit platby v určité výši nenašel. Nenašel jsem ani nic v zápisech ze shromáždění dostupných ve sbírce listin a v aplikaci G5i - nevylučuji, že výši plateb v minulosti shromáždění schválilo, ale já takové rozhodnutí z veřejných zdrojů nenašel.

Budu tedy postupovat tak, že reklamuji daný předpis plateb a dotáži se statutárního orgánu (=SBD Krušnohor), jaký je právní důvod k jednotlivým platbám.

Dovoluji si připojit konkrétní předpis plateb (ke stažení zde) vystavený SBD Krušnohor (zde mi není jasné, jestli předpis plateb vyhotovil z role statutárního orgánu, nebo z role správce domu). Předpis je z mého pohledu celkem jasný a srozumitelný, jen mi tam chybí výtah (v domě máme dva výtahy), ale předpokládám, že výtah je zahrnut v položce "Energie společ. prostor".

Očekávám, že v odpovědi mě statutární orgán odkáže na výše citovanou směrnici SO-18/2011 ("Směrnice pro placení poplatků") a dále se nebudou se mnou bavit. Tento můj předpoklad vychází ze zkušenosti sousedů, kteří v minulosti pátrali po informacích v jiných záležitostech, ale po prvním neúspěchu své úsilí vzdali. Já se vzdávat nechystám, co byste poradili jako další krok?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.