Vložil lake, 12. Červenec 2014 - 15:17

Pane mostecaku, nepotěším Vás: necháte sebou od počátku manipulovat a ani o tom nevíte.

Nebyl jste povinen hradit částku 61+12 Kč cizí osobě. Sám píšete, že jde o absurdní poplatek. Přesto jste jej uhradil. Vaše povinnosti určuje přece zákon a stanovy SVJ. Jakési bytové družstvo není oprávněno Vám cokoliv diktovat, ani od Vás vybírat jakoukoliv částku.

Pokud jde o platbu 129 Kč, tu přece neplatíte Vy družstvu! Jako vlastník jednotky nejste s družstvem v žádném právním vztahu. Je to Vaše SVJ, které má právní vztah se smluvním správcem (SBD Krušnohor). A Vaše SVJ platí měsíčně celkovou částku za tyto poskytované služby.

SVJ není oprávněno z této celkové částky oddělovat jednotlivé položky a dávat je extra k platbě jenotlivým vlastníkům. Toto by muselo být uvedeno ve stanovách SVJ a muselo by se jednat o náklady nad rámec správy domu.

Vaší povinností jako vlastníka jednotky je podílet se na nákladech správy domu podle Vašeho spoluvlastnického podílu, pokud neexistuje dohoda VŠECH vlastníků jednotek o jiném způsobu přispívání. TAk to stanoví ZoVB, jehož ustanoveními se všichni vlastníci řídí i nadále, viz § 3028 NOZ. Podívejte se do vašich stanov a přečtěte si co v nich je uvedeno o způsobu, jakým se vlastníci podílejí na nákladech správy.

Je zcela zbytečné, abyste pátral po jakýchsi směrnicích družstva. Nic Vám do těchto směrnic není, jestliže nejste členem právnické osoby SBD Krušnohor. Družstvo necht si své směrnice uplatňuje vůči svám členům. To je pouze vnitřní věc družstva.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.