Vložil lake, 6. Červenec 2014 - 6:18

Napsal jste: „Rozúčtování vody se pak mělo dělat podle vodoměrů, který si každý majitel sám namontuje v bytě (dohoda z roku 2011, abychom se nedohadovali, kolik kdo spotřeboval vody).“

Uzavřeli jste sice dohodu, avšak podmínky pro její uplatnění splněny nebyly. Jejímu uplatnění bránilo to, že dohodou předvídaný stav nenastal: vodoměry nutné pro rozúčtování byly ve všech bytech osazeny teprve v březnu 2013. Proto bylo třeba rozúčtovat náklady za rok 2012 a 2013 jiným způsobem (například podle směrných čísel potřeby vody).

Vaše dohoda neobsahovala ustanovení, že by jednomu vlastníkovi bylo možno účtovat celý rozdíl mezi fakturačním měřidlem a součtem bytových vodoměrů. Toto prosazují pouze někteří z vás, avšak v samotné dohodě o rozúčtování to obsaženo není. Nemáte nejspíše ani zápis ze schůze shromáždění, na které by tento speciální způsob rozúčtování byl řádně schválen postupem podle § 11 odst. 4 zákona č.72/1994 Sb..

Pokoušíte se „trestat“ či „pokutovat“ jednoho z vlastníků za jednostranné nesplnění dohody, ale udílet sankce tohoto typu může v právním státě pouze nezávislý soud. Je tedy nemožné předvídat, jak by ve věci rozhodl soud. Svévolné uplatnění nedohodnutého postupu vůči jednomu z vlastníků může soudem být akceptováno, nebo odmítnuto.
--------------------------------------------------------------------

Napsal jste: „… je jasné, že zbylá voda musela být spotřebována jím, když ostatní mají vodoměry.“

To ale vůbec jasné není. Kde berete Vaši jistotu? Je totiž dobře známo z praxe, že součty bytových vodoměrů bývají nižší – liší se běžně od náměru fakturačního vodoměru směrem dolů, a to až o desítky procent. Hodnota –20% je Metrologickým úřadem označována za přijatelnou odchylku při poměrovém měření vody.

Podle vaší dohody o vodoměrech můžete s jistotou začít rozúčtovat od 1.1.2014 – a pouze do doby, kdy některému z bytových vodoměrů uplyne doba platnosti metrologického ověření.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.