Vložil lake, 4. Červenec 2014 - 6:29

Postupuje se podle zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

67/2013 Sb. § 2 Vymezení pojmů
Pro účely tohoto zákona se rozumí
a) poskytovatelem služeb
1. vlastník nemovitosti nebo vlastník jednotky v domě rozděleném na jednotky v případě, že je byt užíván na základě nájemní smlouvy, nebo
2. společenství vlastníků jednotek (dále jen „společenství“) podle zákona upravujícího vlastnictví bytů,
b) příjemcem služeb
1. nájemce bytu, nebo
2. vlastník jednotky podle zákona upravujícího vlastnictví bytů,
 (…).

Poskytovatelem služeb spojených s užíváním bytů ve vašem domě je SVJ – právnická osoba. Příjemcem těchto služeb je vlastník jednotky. Poskytovatel služby má zákonnou povinnost předat vyúčtování příjemcům služby jednou ročně po skončení zúčtovacího období. K tomu viz § 7 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb.. Toto vyúčtování se doručí příjemci služby do čtyř měsíců po skončení zúčtovacího období.

Z uvedeného plyne, že vlastník jednotky obdrží vyúčtování roku 2014 do 30. dubna 2015. Nemá ze zákona nárok na jakési „předčasné vyúčtování“. Nehledě na to, že je zpravidla nemožné vyčíslit náklady za období, které dosud neskončilo: není přece znám celkový náklad, nejsou známy odečty měřidel či indikátorů.

Požadavek vlastníka jednotky je zjevně nerozumný a nesplnitelný.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.