Vložil lake, 26. Červen 2014 - 10:03

Jarko Farko, nesdílím Váš názor.

Podle § 777 odst. 4 zákona č. 90/2012 o obchodních korporacích platí, že obsahem společenských smluv obchodních korporací, které vznikly před účinností tohoto zákona, jsou i dosavadní ustanovení obchodního zákoníku, která upravovala práva a povinnosti společníků, pokud nejsou v rozporu s donucujícími ustanoveními tohoto zákona nebo se od nich společníci neodchýlili ve společenské smlouvě.

Z toho soudím, že právo člena obrátit se na soud proti přijatému usnesení členské schůze se stále řídí příslušným ustanovením Obchodního zákoníku. Důvodem je to, že tato část ObchZ se dnem 1.1.2014 stala automaticky součástí stanov družstva.

Tento právní stav potrvá, dokud si BD ve stanovách výslovně neurčí něco jiného, případně do doby, kdy se družstvo přihlásí k nové právní úpravě a nechá tuto skutečnost zapsat do rejstříku (§ 777 odst. 5 ZOK).

Mohu se mýlit ve výkladu pojmu „práva a povinnosti společníků“, ovšem musíme si v této věci počkat na první judikáty. Do té doby radím to, co radím. Pro jistotu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.