Vložil lake, 26. Červen 2014 - 6:13

Pokud si pročtete stesky člena družstva ulice Pivcova ([1] [2] ), porozumíte, proč SČMBD tolik stojí o to, aby změna stanov ve smyslu § 731 odst. 1 zákona č. 90/2012 Sb. nemusela být schvalována hlasy 100% členů družstva (tak to totiž přikazuje zákon č. 90/2012 Sb.).

Sokolící tam nahoře se kroutí jako červi, aby mohli nějak protiprávně obejít požadavek souhlasu všech se zásadní změnou práv a povinností nájemce, k čemuž je vždy nutný souhlas jak pronajímatele, tak nájemce samotného.

Svazy bytových družstev vydaly společné stanovisko, spatlané jejich právníky: http://www.scmbd.cz/…chvalovani-a. Na tomto stanovisku je zajímavé hlavně to, že je jednoznačně protizákonné a protiústavní.

Sokolíci ve vedení velkých družstev přišli totiž s nápadem, že změnu stanov podle § 731 postačí odsouhlasit pomocí kvóra uvedeného ve stávajících stanovách (což může být nadpoloviční většina přítomných, tedy těsně nad 25% členů). Jakmile budou stanovy takto změněny, jsou sokolíci-právníci najednou ochotni respektovat zákon – a k jakékoliv následné změně stanov už by tvrdě vyžadovali 100% souhlas všech.

Takže jde o to využít zmatku, vytvořit v družstvech nepřehlednou atmosféru „rychle, rychle, včera bylo pozdě“ a nechat odsouhlasit rozkrádání družstevního majetku a zrušení práva družstevníků na kontrolu hospodaření. Pak mají sokolíci v plánu zakopat se na dobytých pozicích. Až družstevníci pochopí, jaká bouda se na ně ušila, budou vyvolení odmítat jakoukoliv změnu stanov s poukazem na zákonný požadavek souhlasu všech.

Hleďme – najednou se jim znění zákona bude hodit. Jenomže ten souhlas všech je podle zákona nutný už k té PRVNÍ změně stanov, víme??? Souhlas všech teprve při další změně stanov – to je v rozporu s platným právem. Ale je to chytrý a průhledný pokus jak nahnat celé stádo do ohrady a už je nepustit ven. Ach, ten trik je přece tak průhledný …

Skvěle to právníci bytových družstev vymysleli, jen si to přečtěte a pochopíte: http://www.scmbd.cz/…chvalovani-a. Je to past, která jakmile jednou sklapne, nebude z ní pro řadové nájemce-členy družstva už nikdy úniku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.