Vložil Anonymous, 4. Březen 2008 - 23:47

Bez podrobnějších informací mohu nabídnout pouze úvahu. Jsem zvědavá na názor odborníka – pana Pavla.

Šlo-li o vratku záloh, měly být přeplatky záloh vráceny. Pokud nebyly, svědčí to o pěkném nepořádku v účetnictví. Možná by se při troše dobré vůle ještě podařilo zjistit, komu ty peníze patří a vrácené zálohy věřitelům vyplatit.

Jednou z velikých vad na kráse současného ZoVB je, že nedefinuje příjmy SVJ jako právnické osoby, které by měly být zdaňovány daní z příjmů právnických osob. Zálohy poskytované vlastníky jednotek na správu domu mezi ně nepatří viz § 15 odst. 4 ZDP, který sděluje, že prostředky zálohově poskytnuté vlastníky jednotek na správu jsou závazkem právnické osoby k vlastníkům jednotek. Šlo-li tedy o zálohy poskytnuté vlastníky jednotek na správu, neměl by být problém převést je do tzv. „FO“ a nezdaňovat. Zdaňování nevyplacených přeplatků za služby by podle mne už vůbec nemělo připadat v úvahu. Pokud už není možné zjistit, jak mají být mezi vlastníky rozděleny, měli by všichni podepsat nějakou dohodu o rozdělení a potom je klidně do toho tzv. „FO“ převést. Jsou to snad peníze vlastníků jednotek, tak jaké zdaňování.

§ 23 odst. 3 písm. a) bodu 12 ZDP nařizuje zvýšit základ daně v určitých případech. Toto nařízení se netýká případů, kdy neuhrazené závazky nebyly při vzniku uplatněny jako daňový náklad.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.