Vložil Neználek' (bez ověření), 14. Červen 2014 - 6:44
V souvislosti s Vaším strohým dotazem Vás může ještě zajímat i §1179 NOZ. Je vhodné jej vyložit v souladu s uvedeným judikátem kde je k pojmu „seznámení se“ uvedeno:
Spoluvlastník má též právo seznámit se s obsahem listin a záznamů týkajících se společné věci (s doklady, o které se vyúčtování opírá); bez tohoto práva by totiž právo žádat vyúčtování správy nemohlo plnit svůj účel. Právo seznámit se s doklady nelze chápat formálně, tedy jako právo na předložení dokladů za jakýchkoliv podmínek. Spoluvlastník spravující společnou věc splní povinnost předložit k vyúčtování doklady tehdy, pokud je předloží za podmínek umožňujících doklady řádně prostudovat, resp. pořídit si opisy či kopie. Může též předložit kopie dokladů (a náklady na jejich pořízení zahrnout do účtování), v tomto případě však musí umožnit porovnání kopií s originály dokladů. Pro způsob předložení dokladů nelze stanovit podrobná a vyčerpávající pravidla, vždy je třeba postupovat tak, aby byla umožněna účinná kontrola správnosti vyúčtování
Z formulace pro použití v SVJ ale není jisté určení, zda mají kopie jít do „účtování“ SVJ nebo jen žadatele o podklady. Můj názor je že do účtování SVJ, protože tím bude SVJ nuceno k neobstrukčnímu, nízko-nákladovému způsobu zveřejnění (elektronická podoba + email nebo dálkový přístup).
 

Neználek'

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.