Vložil Milan Cellar, 11. Červen 2014 - 17:21

Dobrý den,

i s vědomím toho, že každé mé slovo bude zcela jistě pranýřováno, nemohu si odpustit reakci na velmi živou diskuzi.

Pakliže jsem to dobře pochopil, tou nejpalčivější otázkou, která diskutující trápí je, zda SVJ vzniklá za účinnosti předchozí právní úpravy podléhají NOZ nebo ZoVB a zda je tedy např. při změně stanov nutná přítomnost notáře. Je to tak?

Obávám se, že v této otázce zastávám názor, že NOZ v § 3080 v bodě 60. zrušil ZoVB. Ten tedy již není součástí platného práva a nelze se podle něj nadále řídit. Pokud by zákonodárce chtěl zachovat možnost využití (alespoň částečně) předchozí právní úpravy, mohl tak učinit způsobem, jakým se stalo např. v § 777 odst. 4 ZOK.

Není ovšem nad vlastní zkušenost. Navrhuji proto pokus. SVJ podle předchozí právní úpravy musela mít v názvu slovo „Společenství“. Podle NOZ musí název SVJ obsahovat sousloví „Společenství vlastníků“. Snad se shodneme alespoň v názoru, že SVJ jsou povinna, stejně jako jiné právnické osoby, přizpůsobit své názvy požadavkům NOZ. Podle ZoVB nebyl pro změnu stanov, které obsahují název SVJ, nutný NZ. Zkuste navrhnout změnu názvu SVJ bez notářského zápisu. Pokud se stále řídíte ZoVB, rejstříkový soud Vám změnu bez problémů zapíše.

Vím o jednom případu, kdy SVJ tímto způsobem narazilo a bylo vyzváno rejstříkovým soudem k doplnění NZ. Odkud se tato povinnost vzala? Jistě, nebyl využit žádný opravný prostředek, třeba by vyšší soudy rozhodly jinak. Do té doby, alespoň já, hledám odpovědi na své otázky ohledně (všech) SVJ v NOZ.

S pozdravem

Milan Cellar

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.