Vložil lake, 31. Květen 2014 - 14:10

Podotýkám: výbor nemůže nic „předepsat“ z vlastní vůle. Pokud má jít o zálohy podle § 15 odst. 2 ZoVB, ty musí být schváleny shromážděním a navíc samozřejmě musí být určeny na konkrétní účel s konkrétním datem uskutečnění. Bez těchto údajů je požadavek na skládání zálohy nesrozumitelný a neurčitý, tedy absolutně neplatný.

Zákonnou povinností každého věřitele je prokázat dlužníkovi důvod platby. Této své povinnosti se věřitel nemůže nijak zprostit.

89/2012 Sb. § 1791
(1) Vzniku a trvání závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na jehož základě má dlužník povinnost plnit; věřitel je však povinen prokázat důvod závazku. (…)

Toto samozřejmě plně dopadá i na SVJ jako údajného věřitele. Nejsou-li tohoto prokázání sokolíci z výboru schopni, jde nejspíše o platbu tzv. výpalného – to je čisté vydírání (plať nám a nedáme tě k soudu). Nebo jde o trestný čin útisku spáchaný v organizované skupině (plať nám, jinak tě dáme k soudu a uvidíš!).

Někteří diskutující naivně píší o „fondu oprav“, jako by něco takového existovalo. Neexistuje. A pokud snad ano (SVJ má v účetnictví něco takového), pak ale vlastník jednotky není povinen hradit na takový účel vůbec nic. SVJ si vymyslelo svůj fond oprav – ať si jej naplňuje jak uzná za vhodné, ale ne z mých záloh na správu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.