Vložil petrl (bez ověření), 2. Červen 2014 - 13:49

Dobrý den, pane Lake,

Jsem v oblasti SVJ něco jako „uživatel“ (jako mne u televize moc nezajímá, jak je možné, že mohu vidět pohybující se obrázky, tak jsem členem SVJ, ale nemám nastudovanou kompletní legislativu).

Má otázka: Jak to tedy celé má fungovat, potřebuje-li např. dům novou střechu? Dovedu si představit možnost, že na účtu SVJ je dostatek peněz, takže se vlastníci dohodnou, že peníze na novou střechu použijí. Také si dovedu představit, že na účtu SVJ dostatek peněz není a vlastníci se dohodnou, že všichni sáhnou do svých úspor a střechu zaplatí. A potom si dovedu představit, že na účtu SVJ dostatek peněz není a vlastníci nejsou schopni jednorázově zafinancovat novou střechu. Co se má tedy stát správně pak? Je to tak, že SVJ si úvěr nebere, ale každý vlastník nějakým způsobem pokryje částku, která na něj připadá? Ať už jednorázově ze svých peněz, nebo svým vlastním úvěrem? Jsem totiž přesvědčený, že postup, kdy si SVJ vezme na střechu jeden úvěr, a ten následně splácí z příspěvků do fondu oprav, je poměrně běžný, a zřejmě bankami i finančním úřadem nerozporovaný – z vašich příspěvků mám ale pocit, že tento postup považujete za přinejmenším nesprávný.

Předem děkuji za odpověď – je možné, že jsem v problematice zcela mimo, takže se pro jistotu předem omlouvám, není třeba mi v tom máchat hubu, kdyžtak jen napište „jseš mimo, zjisti si to jinde“, domluveni? Ještě jednou děkuji za odpověď!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.