souběh SVJ a BD

Vložil pejur, 28. Květen 2014 - 10:45 ::

Dobrý den můj dotaz je ohledně souběhu BD a SVJ.

Na základě rozhodnutí členské schůze se začal v roce 2013 převod BD na SVJ ještě podle podle z. č. 72/1994, BD vzniklo na zakladě privatizace bytového fondu tedy po 1.1.199..(2010) V průběhu si BD vzalo úvěr na rekonstrukci, stavební spoření a hypoteční uvěr, splatnost 25 let.

Vše se začalo realizovat na poslední chvíli. zápisy do katastru až prosinec 2013, leden 2014, současný stav dle informací představenstva jsou nasledující:

K dnešnímu dni máme převedeny takřka všechny byty do vlastnictví. Jeden byt čeká na vyřízení dědictví. Vlastníkům vznikla povinnost vytvořit společenství vlastníků jednotek a stále všichni jako členové družstva (členství jsme převodem z důvodu úvěrů nesměli zrušit) musíme do 30.6.letošního roku přijat nové stanovy družstva (k obojímu je potřeba přítomnost notáře).

Nový občanský zákoník nám všem navíc přinesl obrovskou komplikaci v podobě § 1195 odst. 2), kde se hovoří, že: „K právnímu jednání, kterým společenství vlastníků zajistí dluh jiné osoby, se nepřihlíží.“

Co to pro nás znamená? Znamená to, že od Nového roku nesmí Společenství převzít úvěr za družstvo. Jedna z věcí, kterou jsme si od převodů slibovali, a to, že sloučíme úvěry do jednoho s výhodnějším úrokem a potom jej převezme Společenství – toto podle zmiňovaného §1195 odst. 2) NOZ nelze.

Na přechodnou dobu, tedy do novely NOZ, budou muset nadále vedle sebe fungovat ve vzájemné symbióze dvě právnické osoby – družstvo a společenství vlastníků.

Co to pro nás všechny znamená? Přijmeme dva základní dokumenty – stanovy družstva a stanovy vlastníků. Návrhy Vám stávajícím představenstvem budou předloženy do konce dubna t.r.

Předpokládám, že cca v květnu-červnu bychom mohli svolat ustavující schůzi společenství a členskou schůzi družstva, kde bychom oba dokumenty přijali. Dům bude fungovat jako doposud, bude na statutárních orgánech Společenství, aby poté uvedli v život to, co bude schváleno ve stanovách.

Problém budou mít ti, kdo budou chtít své byty prodat.

Problém 1 – do vzniku SVJ: Dokud nebude Společenství zapsáno ve veřejném rejstříku (cca 2 měsíce od ustavující schůze), nezapíše katastrální úřad žádného nového vlastníka.

Problém 2 – do novely NOZ: Prodejce jednotky (současný vlastník bytu) musí převést na kupujícího i svůj podíl v družstvu, aby tak přešla povinnost hradit úvěry na revitalizaci na nového majitele bytu.

Můj dotaz se týka zda je taková forma souběhu možná?? Popřípadě radu v jak dané situaci postupovat Děkuji

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.