Vložil lake, 24. Květen 2014 - 6:34

Nejde o rozúčtování tepla, nýbrž o rozúčtování služby spojené s užíváním bytů.

Jde podle Vašeho popisu o společné prostory, ve kterých jsou pouze izolované trubky rozvodu topení. I izolované potrubí má vždy tepelné ztráty, a těmi „vytápí“ místnosti a prostory, kterými prochází. Tepelný výkon závisí na teplotě vody, teplotě vzduchu a samozřejmě na izolaci potrubí.

Z hlediska SVJ jde tedy o vytápění podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. a SVJ je pouze jedním z konečných spotřebitelů. Mezi ně se celkový náklad na vytápění rozúčtuje podle § 4 vyhlášky. SVJ je povinno Vám předložit k nahlédnutí řádné vyúčtování, které obdrželo jako konečný spotřebitel podle § 7 vyhlášky.

Náklady uvedené v tomto vyúčtování za rok 2013 jsou náklady na službu „vytápění společných prostor“. Tuto službu poskytuje SVJ vlastníkům jednotek a měla by být uvedena ve stanovách. Od 1.1.2014 půjde o službu podle zákona č.67/2013 Sb. (je tam nazývána „dodávka tepla“, viz § 3 odst. 1 zákona). Náklady SVJ se rozúčtují mezi vlastníky jednotek podle jejich podílů na vytápěných společných částech.

Jak se můžete bránit vyplývá z charakteru platby: jde o poskytovanou službu konečnému spotřebiteli (příjemci služeb). Poskytovatel služby má povinnost prokazovat, že nárok je oprávněný a výše rozúčtované částky odpovídá nákladům, které SVJ prokazatelně vynaložilo na zajišťování služby. Spotřebitelské spory o služby, zboží a energie může řešit jedině soud.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.