Vložil lake, 23. Květen 2014 - 5:36

Vaše potíž, předsedo, je v tom, že jste nedodržel zákon a vaše stanovy.

V zákonu zjistíte, že žádost na rejstříkový soud podává SVJ-právnická osoba. Nikoliv předseda. Jak právnická osoba jedná byste měl znát také ze zákona a vašich stanov a totéž je (předpokládám) zapsáno v rejstříku: písemný právní úkon činí předseda a další člen výboru.

Ve stanovách si přečtěte jak má dojít k ukončení funkce. V dopisu Vám to také bylo popsáno, ale konkrétní obsah vašich stanov neznám. Máte-li stanovy odpovídající vzorovým, je SVJ povinno soudu doložit, že jste odstoupení „písemně oznámil orgánu společenství, jehož jste členem“. K tomu se dokládá zápis ze schůze výboru, na kterém bylo projednáno Vaše odstoupení. Žádost o výmaz/zápis podepíše NOVÝ předseda a člen výboru. Proto bude rejstříkový soud vyžadovat minimálně alespoň zápis ze schůze výboru o volbě nového předsedy a jeho písemný souhlas s výkonem funkce.

Nebylo-li odstoupení výborem projednáno, pak se uplatní obecný § 160 NOZ: Vaše funkce zaniká uplynutím dvou měsíců od dojití prohlášení právnické osobě. V tom případě je třeba doložit den, kdy Vaše oznámení došlo právnické osobě a SVJ bude žádat o výmaz ke dni, který bude následovat po uplynutí této zákonné lhůty. Žádost o výmaz podepíše STÁVAJÍCÍ předseda a člen výboru.

A do třetice: rejstříkový soud nikdy nezapíše datum vzniku/zániku funkce, které předchází datu zápisu do rejstříku. Pokud zněl Váš návrh na zpětný zápis, nemohl být už z tohoto důvodu přijat. (Ve formuláři jde o údaj „Zapsat ke dni:“.) Rejstříkový soud neuznává cestování v čase nazpět. To víte, úředníci …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.