Vložil lake, 18. Květen 2014 - 9:18

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2012/27/EU ze dne 25. října 2012 už platí rok a půl.

2012/27/EU § 10
(2) Měřiče nainstalované v souladu se směrnicemi 2009/72/ES a 2009/73/ES musí umožňovat přesné informace o vyúčtování na základě skutečné spotřeby. Členské státy zajistí, aby koneční zákazníci měli možnost snadného přístupu k doplňujícím informacím o historické spotřebě, jež umožňují podrobnou vlastní kontrolu. Doplňující informace o historické spotřebě zahrnují:
a) souhrnné údaje za období nejméně uplynulých tří let nebo za období od vstupu smlouvy o dodávkách v platnost, je-li toto období kratší. Tyto údaje odpovídají intervalům, za něž byly získány obvyklé údaje pro vyúčtování; a
b) podrobné údaje na základě času spotřeby za jakýkoli den, týden, měsíc a rok. Tyto údaje jsou konečnému zákazníkovi zpřístupněny prostřednictvím internetu nebo rozhraní měřiče za období nejméně 24 uplynulých měsíců (…).
 
Zdroj: http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…

Mimochodem, proto zde vytrvale upozorňuji, že nikdo dnes netuší co se má v bytech instalovat do 31.12.2014. Pokud by to měly být přístroje podle evropské směrnice, nebudou to ani běžné měřiče tepla, ani běžné indikátory (IRTN). Ty prostě požadavku této směrnice nevyhoví. Ani stát neví co chce, když rok a půl otálí s vydáním příslušné vyhlášky.
---------------------------------------------------------------------------------------

Zajímalo by mne, zda existuje celosvětově alespoň jedna jediná vědecká studie, ze které by vyplývalo tvrzení „každodenní odečty = větší úspora tepla“.

Já takovou vědeckou studii s podloženými výsledky neznám. Jedna jediná kdyby byla… Ovšem evropští kormidelníci mají ve věci jasno. Vědí přesně co občané potřebují a bez čeho se neobejdou.

Pouhým odečítáním se žádná úspora nedosáhne. Dozvím se například, že dne 22.12.2012 jsem spotřeboval 0.157 GJ k vytápění bytu, kdežto dne 22.12.2013 jsem spotřeboval 0.013 GJ. K čemu mi tyto údaje budou? Pokud v onen den v roce 2012 byla venkovní teplota –6°C, zataženo a nárazový vítr, kdežto v roce 2013 bylo +9°C a slunečno, pak i ouředník z Evropské rady snad chápe, že spotřeba se lišila. Proč se lišila závisí nejvíc na počasí. A to ještě neumíš regulovat směrnicí, milý ouředníku …

Co mi tedy tato čísla řeknou a jak je použiji například pro šetření teplem dne 22.12.2014? Nijak. Budu přece v bytě topit vždy podle tepelné pohody uvnitř místnosti.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.