Vložil lake, 28. Duben 2014 - 20:56

Advokát píše: „… ke schválení úpravy předmětných. zálohových plateb došlo v souladu se stanovami společenství a platným právním řádem.“

Je to tak. Vy jste se neobrátila na soud do 6 měsíců a to je již neodstranitelné. Máte tedy pouze možnost tvrdit, že samotný účel záloh byl (alespoň částečně) v rozporu se zákonem, a tedy usnesení je absolutně neplatné. Existuje judikát (který Vám později najdu), že o absolutní neplatnosti hlasování může soud rozhodovat kdykoliv později, i v rámci jiného řízení, než v žalobě o určení neplatnosti usnesení podané v šestiměsíční lhů­tě.

Advokát píše: „… uvedené platby nejsou primárně určeny na náklady vázané ke konkrétním opravám či investicím, ale pro společenství a tedy i vlastníky tvoří materiální předpoklad řádné správy dotčeného majetku, zahrnující v sobě i schopnost řešit nenadálé a tedy i neplánované potřeby v rámci nemovitosti

Bingo!!! Pokud protistrana setrvá na tomto stanovisku, nic lepšího jste si nemohla přát! Uvedený názor o určení záloh je totiž v rozporu se zákonem a usvědčuje členy výboru z protiprávního konání. Předepisování a zejména vymáhání záloh na tento účel je v rozporu s ZoVB:

72/1994 Sb. § 15 odst. 2
Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.

Z uvedené citace zákona je zjevné, že mezi nutné budoucí náklady v žádném případě nespadají nepředpokládané „nenadálé a tedy i neplánované potřeby“. Stanovení záloh na takový účel bylo projevem naprosté libovůle a porušením celostátně platného právního předpisu. Přesněji řečeno: SVJ není oprávněno takto stanovené zálohy na neplatiči vymáhat, neboť jde o účel, který je mimo správu domu, zákon jej nezná a takovou povinnost vlastníkovi jednotky neukládá.

Výbor se sám chytil do právní pasti. Protože Vám nikdy nesdělili která část záloh je určena na nutné náklady (i když to byla povinnost SVJ ze zákona), nevíte stále která část záloh je určena na nikoliv nutné a nejisté účely (v rozporu se zákonem). Pak jedinou Vaší možností obrany bylo neplatit vůbec nic. Není totiž možno nijak rozlišit která část předpisu záloh je určena na nutný zákonem předvídaný účel a která část je vymáhána protiprávně na jiný účel, který ZoVB nezná.

Pokud není Váš advokát úplně neschopný, nemůžete Vaši při prohrát.

lake



P.S. Sotva jsem stačil tento příspěvek dopsat, hned mu nějaký místní blbeček udělil minus. Bohužel, část výborů je tvořena hlupáky, kteří bez zaváhání porušují zákony a zneužívají celé SVJ (za finance vlastníků) k utiskování těch, kdo žádají informace a řádné hospodaření podle zákona. Ti mne nemají rádi, chápu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.