Vložil od hanna (bez ověření), 25. Duben 2014 - 17:35

a ještě jsem napsala: Vážený pane předsedo, trvám na své reklamaci předpisu zálohových plateb na opravy a údržbu ze dne 5.12.2012. Opa­kovaně sděluji, že na shromáždění vlastníků dne 13.9.2012 nedošlo k účinnému :

  1. schválení opravy a rekonstrukce střechy, protože nebyl splněn požadavek Ustanovení ZoVB § 11, odst. 5 (ke schválení opravy a rekonstrukce střechy je zapotřebí souhlasu tříčtvrtinové většiny všech vlastníků jednotek)
  2. schválení výše záloh na opravy a údržbu (FO), protože SVJ (výbor) doposud nevyhotovilo plán oprav a údržby domu, který je pro stanovení výše záloh na tyto opravy a údržbu (FO) podmínkou. Z tohoto důvodu nebylo možné o navýšení příslušných záloh ani účinným způsobem hlasovat (viz Ustanovení ZoVB, § 15, odst. 2).

Ze zákona jasně vyplývá, že Objektivním kriteriem pro stanovení předmětných záloh je předpoklad krytí nákladů, které bude nutné vy­naložit v následujících měsících i v dalších letech. To lze stanovit teprve na základě řádného plánu. Teprve takto určené zálohy schvaluje shromáždění a oznamuje výbor. Bez plánu oprav, (který zahrnuje pravidelně se opakující revize a servis technických zařízení domu, ověřování podružných měřidel, zajišťování průběžné údržby domu včetně malování a nátěrů, deratizace, apod., a nutnost velkých oprav v časové ose na základě technické životnosti jednotlivých prvků), společenství nemůže vůbec fungovat jako správce společného majetku, tj. řádný hospodář. V plánu oprav je stanovena předběžná potřeba finančních prostředků v dnešních cenách Tyto ceny je nutné každoročně upravovat – valorizovat v návaznosti na vývoji cen včetně DPH. Teprve na základě těchto skutečností se stanovuje příspěvek dlouhodobé zálohy (Fondu oprav) tak, aby v potřebném čase bylo možné potřebné financovat. Obsahem řádného finančního plánu údržby a oprav domu, včetně dlouhodobého plánování finančních zdrojů na tyto činnosti je mj.: jaké částky budou akumulovány na účtu společenství a z jakých zdrojů, jaké výdaje na údržbu a opravy jsou v plánu, jaké částky záloh a jednorázových příspěvků od vlastníků jednotek budou požadovány ve kterém konkrétním roce,

  1. ze zákona naopak vůbec nevyplývá, že by mohly být zálohy stanoveny hlasováním Shromáždění bez řádného odůvodnění,
  2. ze zákona naopak vůbec nevyplývá, že by výbor mohl svévolně určovat výši nákladů, kterými odůvodňuje návrh na navýšení záloh,
  3. ze zákona naopak vůbec nevyplývá, že Zpráva správní firmy o stavu domu či nabídky stavebních firem na rekonstrukci domu jsou plánem či jej nahrazují.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.