Vložil lake, 2. Prosinec 2014 - 8:56

Děkuji za zajímavé čtení. Jsem rád, že rok 2013 je zdárně vyřešen. Výbor tedy přiznal, že 75% vlastníků jednotek se až dosud bezdůvodně obohacovalo na úkor zbylé čtvrtiny obyvatel domu.

Neexistují-li v SVJ určitá, srozumitelná a kontrolovatelná pravidla rozúčtování, mělo by se v domě rozúčtovat za rok 2013 a 2014 pouze podle započitatelných podlahových ploch. To už jsem Vám napsal v dubnu. Není přece možné rozúčtovat podle neexistujících pravidel. A vyhláška neobsahuje ani ukazatele a koeficienty, ani pravidla (algoritmus výpočtu) pro rozúčtování s použitím indikátorů a s uplatněním dodatečných korekcí.

Existenci určitých a srozumitelných pravidel rozúčtování je povinno tvrdit a prokazovat SVJ. A je povinno Vám je na výzvu předložit, včetně všech korekcí a koeficientů (§7 vyhlášky č. 372/2001 Sb.). Navíc od 1.1.2014 je SVJ povinno tvrdit a prokazovat, že tato pravidla byla ujednána se všemi vlastníky jednotek v domě.

Není-li tomu tak, pak rozúčtování roku 2014 podle započitatelných podlahových ploch je jedinou právně nezpochybnitelnou možností (viz zákon č. 67/2013 Sb.). Vyhláška, na kterou zákon odkazuje, obsahuje totiž pouze jediný použitelný, naprosto určitý a srozumitelný způsob rozúčtování nákladů: podle započitatelných podlahových ploch.

Tento stav potrvá do doby, než se všichni vlastníci jednotek shodnou na pravidlech pro rozúčtování s použitím indikátorů. Nová pravidla bude možno použít nejdříve pro rok, následující po jejich schválení (viz zákon č.67/2013 Sb.).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.