Vložil lake, 10. Listopad 2014 - 7:38

Paní Hano, je dobře, že Vaše reklamace vyúčtování loňského roku byla vyřízena alespoň takto. Máte samozřejmě stále právo na všechny informace, které jste uvedla ve výčtu pod č. 1 až 7, takže ať se SVJ konečně začne snažit.

Pokud jde o neexistenci pravidel rozúčtování, řešil bych to rázně: prokazatelně bych SVJ oznámil, že pro neexistenci jakýchkoliv pravidel rozúčtování je jediným legálním postupem rozúčtovat pouze podle započitatelných podlahových ploch, bez vlivu náměrů. Podle indikátorů by bylo možno spotřební složku vyčíslit teprve od příštího zúčtovacího období, až budou známa a schválena pravidla, výpočtové metody a korekce předvídané vyhláškou č.372/2001 Sb., a až budou známy (a přístupny ke kontrole) všechny koeficienty a ukazatele, potřebné k rozúčtování podle indikátorů.

Dnes neexistující a neschválená pravidla nelze v žádném případě uplatnit zpětně na probíhající zúčtovací období 2014.
---------------------------------------------------------------

K údajnému nároku za předchozí roky:

Vy jste vědomě po více let přijímala a hradila vyúčtování rozporné s vyhláškou (rozdělení základní a spotřební složky 30:70 a zřejmě i nepoužívání dodatečných korekcí nákladů do 140% průměru). Jestliže jste tato vyúčtování nikdy nereklamovala a hradila, vyjádřila jste tím konkludentní (nevyslovený) souhlas s uplatněnými pravidly rozúčtování.

  • Při tom je bezvýznamné, že šlo o pravidla rozporná s celostátně platným právním předpisem.
  • Je také bezvýznamné, že jste se dříve neseznámila s pravidly rozúčtování. Tuto možnost má každý vlastník jednotky, ale pokud nepožádá o informace, nedostane je. To není problém rozúčtovatele.

Pokud chcete uplatňovat nějaký nárok za předchozí roky, předpokládám, že rozúčtovatel logicky namítne, že všichni (i Vy) jste každoročně vyjadřovali konkludentně souhlas s pravidly rozúčtování. A to tím, že jste platili konečné částky vyplývající z vyúčtování a nic jste nereklamovali. Bude také namítáno, že Vám nikdo nebránil v nahlížení do všech podkladů, z nichž vyúčtování minulých let vycházela, ale Vy jste této možnosti nevyužila.

Jste to Vy sama, kdo nyní má povinnost tvrdit a prokazovat, že jste byla uvedena jinou osobou v omyl. Že Vám byl zatajován způsob rozúčtování nákladů. Že jste se o skutečném způsobu rozúčtování nemohla nijak dozvědět ani z kontroly Vašich vyúčtování, ani z kontroly podkladů pro tato vyúčtování.

Důkazní břemeno je na Vás. Zda je unesete si rozvažte sama.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.