Vložil lake, 26. Duben 2014 - 2:50

Rozúčtování se neprovádí „pro dům“ či „pro vchod“. Rozúčtování se provádí zásadně pro zúčtovací jednotku. Co je zúčtovací jednotka si najděte ve vyhlášce:

372/2001 Sb. § 2
a) zúčtovací jednotkou [je] objekt nebo jeho část, popřípadě objekty nebo jejich části, které mají jedno společné, technologicky propojené odběrné tepelné zařízení^1) a společné měření nebo stanovení množství tepelné energie a nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na poskytování teplé užitkové vody (…).

Takže si sama musíte odpovědět na Vaši otázku. My netušíme, zda Váš „vchod“ je samostatnou zúčtovací jednotkou. Nevíme, kde je předávací místo dodavatele tepla (kde dochází k fakturačnímu měření tepla). Netušíme ani kde jsou umístěny výměníky, kolik jich je a jak jsou vedeny trubky uvnitř budovy.

Pokud celá budova je jedinou vzájemně propojenou zúčtovací jednotkou, pak se ovšem musí vyhodit do koše celé vadné rozúčtování a udělat znovu v souladu s vyhláškou, se započtením koeficientů pro výkony radiátorů, pro polohy místností, případně pro upevnění indikátoru na těleso. A všechny tyto koeficienty Vám musí být předloženy, zároveň se započitatelnými plochami pro všechny místnosti v domě a zejména s PÍSEMNÝMI pravidly rozúčtování.

Nad rámec Vašeho dotazu uvádím, že odpovědnost za vadné rozúčtování ponese:

  • rozúčtovatel, pokud svévolně rozúčtoval ve zjevném rozporu s vyhláškou. Měl by tedy celé rozúčtování opravit zdarma.
  • SVJ, pokud výbor schválil vadný způsob rozúčtování, či dal rozúčtovateli instrukce v rozporu s vyhláškou. V tom případě je nutno zjistit kdy došlo k pochybení členů výboru. Do 31.12.2013 ne­odpovídali za způsobenou škodu. Od 1.1.2014 jsou již ze zákona povinni počínat si s péčí řádného hospodáře (§ 159 NOZ).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.