Vložil lake, 5. Duben 2014 - 7:09

Odečet či kontrola se neuskutečňuje kdykoliv se odečítači zamane. Může se uskutečnit jedině tak, že vlastník jednotky je v dostatečném předstihu vyzván ke zpřístupnění bytu na určitý den a hodinu. Konstantní judikatura se ustálila na dvou (marných) výzvách a pokusech o odečtení. Teprve pokud vlastník neumožní odečet ani na druhý pokus, je možno použít „sankční“ ustanovení obsažené ve vyhlášce č. 372/2001 Sb.

SVJ je povinno tvrdit a prokazovat, že Vám sdělilo (či doručilo) výzvu ke zpřístupnění bytu pro odečty. Pokud to není schopno prokázat, není oprávněno uplatnit „sankce“ podle vyhlášky.

  • Neplatné je sdělování nájemci namísto vlastníkovi jednotky. Nájemce je jiná osoba a nemá vůči SVJ žádné povinnosti ani závazky.
  • Rovněž je neplatné vložení sdělení do poštovní schránky v domě, je-li označena jiným než Vaším jménem (např. jménem nájemce).

Co se s tím dá dělat je zřejmé: pokud se domníváte, že SVJ Vám nesdělilo termín k zpřístupnění měřidel či indikátorů, podejte reklamaci vyúčtování. Bude na SVJ, aby prokázalo opak. Je-li chyba na straně SVJ, „sankční“ ustanovení vyhlášky nelze vůči Vám uplatnit. Při opravě rozúčtování se použije konečný údaj z elektronických indikátorů ke dni 31.12., a není-li to možné, pak postup podle § 6 odst. 4 vyhlášky.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.